Linkovi

Američke snage pod vatrom u Siriji


Američki vojnik stoji na oklopnom vozilu u selu na sjeveru Sirije, 29. april 2017.
Američki vojnik stoji na oklopnom vozilu u selu na sjeveru Sirije, 29. april 2017.

Američke snage odgovorile su na vatru prošle sedmice nakon što su na njih učestalo pucali pobunjenici u oblastima u sjevernoj Siriji, koje kontrolišu snage koje podržava Turska.

Odbrambeni zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su se snage koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) našle pod vatrom "u više slučajeva" od "nepoznatih grupa". Armijski general Joe Scrocca, portparol vojske u Bagdadu, kaže da nije bilo žrtava niti štete na opremi tokom tih incidenata.

"Stupili smo u kontakt sa Ankarom i drugim stranama kako bi se obratili pažnju na tu opasnost", rekao je za Glas Amerike portparol Sekretarijata za odbranu, Eric Pahon.

On kaže da će koalicione snage nastaviti da patroliraju u oblasti koju kontroliše turski vojni savjet i da će se braniti od svake prijetnje.

"Koalicione snage su tamo da nadziru, odvraćaju opasnost i da obezb

jede da sve strane ostanu fokusirane na zajedničkog neprijatelja i najveću prijetnju po regionalnu i svjetsku bezbjednost, ISIS", rekao je on, što se odnosi na grupu Islamska država. "Snažno apelujemo na sve strane da ostanu fokusirane na poražavanje ISIS-a."

Mnoge snage koje podržava Turska protivnici su sirijskog predsjednika Bashara al-Asada i sukobljavaju se sa kurdskim borcima iz Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koje se također bore protiv militanata Islamske države.

Ne postoje dokazi da su turske snage bile umiješane u napad, tvrde zvaničnici.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG