Linkovi

Sjeverna Koreja odgodila ispaljivanje raketa prema Guamu


Donald Trump i Kim Jong Un
Donald Trump i Kim Jong Un

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un kazao je utorak da odlaže plan ispaljivanja raketa prema Guamu, američkom teritoriji u zapadnom dijelu Pacifičkog okeana.

Ovaj potez mogao bi pomoći u smirivanju tenzija za potencijalni neposredni sukob na Korejskom poluostrvu.

Upozorenje predsjednika Donalda Trumpa da će Sjedinjene Američke Države (SAD) odgovoriti na svaku prijetnju Sjeverne Koreje „vatrom i bijesom” pokrenula je niz konfrontacijskih retorika sa obje strane.

Kim je izjavio da će sačekati i vidjeti „da li će Jenkiji ostati uporni u svojim izuzetno opasnim, bezobzirnim postupcima”, prije nego nastavi sa testiranjem rakete na Guam, prenio je sjevernokorejski državni medij KCNA.

Kim je također pozvao SAD da „kroz akcije pokažu žele li olakšati tenzije na Korejskom poluostrvu i spriječiti opasan vojni sukob”, navodi se u izvještaju KCNA.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Trump u telefonskom razgovoru su se usglasili da je potrebno spriječiti Sjevernu Koreju da ispali rakete.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG