Linkovi

BiH

Oliveru Stoneu uručeno Počasno srce Sarajeva


Oliver Stone sa suprugom Sun-jung Jung na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
Oliver Stone sa suprugom Sun-jung Jung na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala

Oliveru Stoneu, američkom redatelju i scenaristi, uručeno je priznanje Počasno srce Sarajeva.

U obraćanju u Ljetnom kinu Sarajevo Film Festivala (SFF), Stone je kazao da mu je izuzetna čast primiti nagradu jer zna da „ovaj grad ima srce”.

Za trostrukog dobitnika Oscara koji je specijalni gost 23. SFF-a, Sarajevo se pozitivno promijenilo nakon skoro 17 godina od njegove posjete.

„Sada mogu da vidim koliko se ovaj grad promijenio, koliko se toga pozitivnog desilo, koliko je zapravo Sarajevo napredovalo u svakom pogledu”, kazao je Stone.

Govoreći o ratu, američki reditelj i scenarist je naveo da je dužnost sviju da nastave pričati o tome, da podsjećaju svoju i mlađe generacije o lošim stvarima koje rat donosi.

U osvrtu na zbivanja svojoj zemlji, rekao je da se trenutno javno priča o opasnim stvarima koje mogu donijeti zlo, dodavši da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump govori o ratu kao da je riječ o igri.

„Mislim da je zbog tog bitno da govorimo o stvarima za koje sam već ranije rekao da su bitne. Jednostavno da bismo svi ostali svjesni šta takva vrsta govora može da izazove i šta je ustvari izavala takva vrsta govora, takvo ponašanje i takve akcije u prošlosti”, kazao je Stone.

Stone je napisao i režirao preko 20 filmova i osvojio brojne nagrade. Platoon (Vod Smrti), Born on the Fourth of July (Rođen 4. jula) i Midnight Express (Ponoćni ekspres) su filmovi za koje je dobio Oscara.

U okviru SFF-a bit će prikazana četiri njegova filma - The Putin interviews), Snowden, Platoon (Vod smrti) i Natural Born Killers (Rođeni ubojice).

U utorak, 15. augusta, održati će predavanje u Kinu Meeting Point. Počasno srce Sarajeva bit će dodijeljeno i Johnu Cleeseu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG