Linkovi

Suncokret


Sunflower
Sunflower

Neke zemlje se u velikoj mjeri oslanjaju na fosilno gorivo za svoje energetske potrebe, među njima su i Filipini. Ali su se na njihovim poljima odnedavna pojavili neki novi "cvjetovi" kao vid čistog izvora alternativne energije.

Suncokret
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Smartflower ili u prijevodu 'Pametan cvijetć je sklop solarnih panela koji proizvodi čak 40 posto više energije od tradicionalnih panela na krovovima kuća.

Ovo vam možda liči na modernu umjetnost, ali to je nagrađeni dizajn za solarnu energiju. Inspiracija stiže iz prirode, od suncokreta, i svaki cvijet sa 12 latica je veličine od 59 kvadratnih metara, i prati kretanje sunca.

"Smartflower će pokazati vašim prijateljima, kolegama, poslovnim partnerima i konkurenciji da ste odani zelenom konceptu i smanjivanju ugljičnog otiska i očuvanju čovjekove okoline", kaže John McEnroe, predsjednik firme Smartflower Pacific.

Svaka jedinica je lako prenosiva i programirana za samostalan rad. Izlazak sunca otvara sistem, cvijet 'procvjeta', proširi svoje latice. A nakon zalaska sunca, ili prilikom kiše i lošeg vremena cvijet se zatvara.

Prvi Smartflower je postavljen u jednoj školi i pokazuje ljudima važnost korištenja čiste energije.

"Privlačenjem pažnje dobijamo mogućnost i za zagovaranje čiste energije, da govorimo o razlozima u njenu korist", kaže Arold Capuloy, šef strategije u školi De La Salle Lipa.

Tako razmišljaju i učenici ove škole, među njima i učenik Christien Becios: "Mi zaista za štednju energije, a istovremeno i za očuvanje okoline."

Iako skoro polovina energije na Filipinima potiče od uglja, Smarthflower sada nudi opciju koja se oslanja na čist i onbovljivi izvor.

XS
SM
MD
LG