Linkovi

Nacionalni parkovi Amerike - Utah


Savezna država na zapadu Amerike, Utah, dom je fascinantnim stjenovitim formacijama crvene i naranžaste boje, koje su stvarane geološkim silama tokom miliona godina.

Neke medju najljepšim stjenama se mogu vidjeti u pet nacionalnih parkova, popularno nazvanih 5 Moćnih u ovoj saveznoj državi, a samo u parku Arches ima više od dvije hiljade prirodnih kamenih lukova. Naš putnik po Americi, Mikah Meyer, podijelio je s novinarkom Glasa Amerike, Julie Taboh, i ovu svoju avanturu.

U Nacionalnom parku Arches, na jugu savezne države Utah, Mikah se iz prve ruke uvjerio zašto je ovo jedno od najposjećenijih mjesta u ovoj saveznoj državi.

I ne samo u ovom parku, nego po cijeloj Utah-i, stvaraju se ovi kameni lukovi - medjutim, u ovom parku su neki od najljepših medju njima. Oni su ili istinski veliki, ili pak dva, čak i tri spojena, ili dvostruki lukovi postavljeni paralelno - i naravno, tu je i tzv. delikatni luk...”, počinje svoju priču Mikah Meyer, putnik po nacionalnim parkovima Amerike.

Delikatni, nježni luk; mnogi ga smatraju najpoznatijim prirodnim kamenim lukom na zemlji.

"Jedan je od najpoznatijih jer je usamljen, kao da je rukom postavljen, na vrhu ove uzvisine, a iza njega planine", kaže Mikah, i dodaje: "Posjetitelji, sve jedan po jedan, utrkuju se da uslikaju luk, i sebe pored luka. Nekada se čeka na red...”

Nakon posjeta parku Arches, Mikah se provozao čamcem: “Evo me na rijeci Colorado, izmedju Nacionalnog parka Arches i Nacionalnog parka Canyonlands. Ovdje se najbolje osjeti zašto neki ljudi ovaj teren nazivaju Marsom na kojem ima vode. Sve je crveno-narandžaste boje, i kamenito. A vidi se dobro ne samo pustinja, nego i divlje vrste koje ovdje žive."

U parku Canyonlands, Mikah je posjetio tri specifična dijela: Iglice, Otok na nebu, i Labirint. Medjutim, za njega je tek ono što slijedi, prava poslastica: “Evo, stigoh do dijela parka nazvanog Otok na Nebu, upravo u trenucima zalaska sunca. Ovdje ide cesta duž prelijepih pejzaža, odakle se pruža nepregledni pogled na kanjon, rijeke, linije izmedju kamena i vode...Ovo zaista oduzima dah svojom ljepotom!”

Iz parka Canyonlands, pa do parka Capitol Reef.

Ovo kao da je mješavina parkova koje smo do sada vidjeli. Dakle, ima i litica, pogleda na duboke kanjone - baš lijepa mješavina svih pet parkova u Utah-i”, kaže Mikah.

U narednim danima putnik Mikah se sprema posjetiti i preostala dva od Pet Moćnih parkova, Kanjon Bryce i park Zion .

XS
SM
MD
LG