Linkovi

50 godina Zakona o slobodi informacije


Ovog mjeseca je 50-godišnjica stupanja na snagu zakona o slobodi informacije u Sjedinjenim državama. Ideja takvog zakona se smatrala radikalnom od samog početka, jer je obećavala transparentnost funkcioniranja države i prepoznala pravo pojedinca da traži uvid u službene dokumente.

50 godina Zakona o slobodi informacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Ima svega devet takvih razloga zbog kojih se zahtijev može odbiti, među njima su i briga za privatnost ili za nacionalnu sigurnost. Za novinare, ovaj zakon je neprocjenjive vrijednosti, iako novinarski zahtjevi predstavljaju manje od 10 posto svih zahtjeva, ali su važni jer imaju ogroman utjecaj na informiranost javnosti o poslovanju organa vlasti. Izvještaj je pripremila novinarka Glasa Amerike, Ardita Dunellari.

Novinari vjeruju da je zakon o slobodi informacija - skraćeno FOIA, nezaobilazan izvor za njihov rad.

"Znam iz sopstvenog iskustva jer sam bio u stanju nabaviti dokumente od raznih državnih agencija koji su ukazivali na nedjela, rasipanje, prevare i zlostavljanja," kaže Jason Leopold, reporter-istražitelj, Buzzfeed.

Sa Jasonom Leopoldom smo razgovarali putem Skype-a. Na njegov zahtjev u vezi sa email porukama državne tajnice Hillary Clinton , State Department je prošle godine objavio na hiljade poruka.

"State Department će objaviti za javnost oko hiljadu dodatnih stranica sa email računa bivše državne tajnice Hillary Clinton", saopćio je na konferenciji za štampu John Kirby, bivši glasnogovornik State Departmenta.

Objava tih poruka je otkrila da je Klintonova - dok je bila na čelu američke diplomatije - koristila privatni server.

"Vjerovao sam da će te email poruke pružiti uvid javnosti u način rada državne tajnice i da će poslužiti i kao osnova za procjenu njenog potencijalnog rada kao predsjednice Sjedinjenih država, Nažalost, moji napori za informiranje javnosti su bili pomračeni činjenicom što je ona koristila svoj privatni server, što je postalo centralno pitanje u medijima tokom naredne godine", prisjeća se Jason Leopold.

Bez obzira na postojanje zakona, institucije postaju sve tajnovitije, što rezultira sudskim tužbama zbog odbijanja zahjeva.

"Podaci sa kojima raspolažemo pokazuju da tokom posljednje decenije tajnost u državnim organima postojano raste, ako to mjerimo brojem izuzetaka na koje se poziva, i brojem odbijenih zahtjeva za dokumentima", kaže Adam Marshall iz Odbora reportera za slobodu štampe.

Adam Marshall radi na tužbama u vezi ovog zakona. Prema njemu, Sjedinjene države su još daleko od obećane transparentnosti: "Problem je da u praksi kada imate posla sa birokracijama federalne države, i kad ulazite u rasprave sa njima u sudskom sistemu, nevjerovatno je teško doći do nekih informacija."

Ali Marshall je optimista i vjeruje da će novinari i organizacije građanskog društva tražiti poboljšanja.

"Novinari i grupe građanskog društva podržavaju zakon o slobodi informacija, i bez obzira na sporost procesa i frustracije zbog nefuncioniranja sistema, oni su i nadalje energični i odani slovu zakona, i spremni da rade na njegovom poboljšanju, i to me ispunjava nadom", kaže Adam Marshall.

Zakon o slobodi informacija je i nakon 50 godina važno sredstvo u rukama novinara za informiranje javnosti i za pozivanje države na odgovornost.

XS
SM
MD
LG