Linkovi

Takmičenje srednjoškolaca iz robotike


Ove sedmice u Washingtonu se odigrava takmičenje robota iz svih dijelova svijeta. U ovom globalnom takmičenju srednjoškolaca pored tehnologije, učenici vježbaju i suradnju radi rješavanja određenih problema. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Steve Baragona.

Takmičenje srednjoškolaca iz robotike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Ovo liči i na futbasku utakmicu, i na izložbu naučnih dostignuća, kako i na Ujedinjene narode u malom.

Prvi Globalni izazov, kako je nazvano takmičenje, dovelo je u Washington srednjoškolce iz 160 zemalja koji su sagradili robote za razvrstavanje plavih i narandžastih lopti i za njihovo raspoređivanje po terenu.

To je kao olimpijada robotike, kaže osnivač Dean Kamen, i dodaje: "Sportovi na olimpijadi su drugačiji; ovo takmičenje djecu uči vještinama, viziji, hrabrosti i tehničkoj stručnosti sa kojima mogu rješavati probleme svijeta."

Kamen kaže da ovi srednjoškolci, uz rješavanje problema, uče i matematiku, inžinjerstvo, i vještine programiranja što ih priprema za lidere u tehnologiji. Istovremeno uče i suradnju. Svaki tim ima tri člana, i timovi moraju surađivati u izvršavanju zadataka.

Lida Azizi je iz afganistanskog tima i kaže: "Svaki tim ima svoje karakteristike. Ipak ne može se reći ko je bolji među njima. Ali smo svi uzbuđeni i pomalo nervozni."

Afganistanski tim je imao i dodatnih izazova: ženski tim u oblasti gdje dominiraju muškarci, iz zemlje sa puno konflikta. Plus ulazna viza za Ameriku im je dva puta odbijena, pa zbog međunarodnog negodovanja, konačno odobrena.

"Kada su nas u američkoj ambasadi dva puta odbili, nismo očajavale. Robot smo sastavile za dvije sedmice i poslale ga na takmičenje, tako da je već bio ovdje. Ali smo vidjele da je božja želja bila da doputujemo i mi. Sve je u božjim rukama. I mi nikad ne gubimo nadu", kaže Lida Azizi.

Afganistanke nisu uspjele pobijediti u svim utakmicama. Pobijedili su Finci. Ali nije sve u pobjedi, kaže Dean Kamen: "Stvorili smo igru u kojoj se takmiči 160 robota. Naravno, ne može svaki od njih pobijediti. Ali kroz uporan rad na dizajniranju i izradi robota, u ovom takmičenju svako dijete je pobjednik."

Sljedeće godine takmičenje će se održati u Mexico Cityju.

XS
SM
MD
LG