Linkovi

Mržnja ne pripada u ovu sredinu


Del Ray je naselje u Aleksandriji, Virginiji, u blizini Washingtona gdje su se nedavno pojavili posteri na stubovima i na prozorima automobila, sa sadržajem protiv Crnaca, Muslimana i drugih grupa, istovremeno pozivajući na prevlast bijele rase.

Mržnja ne pripada u ovu sredinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Ove poruke pune mržnje je potpisala ekstremno desničarska grupa Blood and Soil ili Krv i tlo. Stanovnici tog dijela grada su poskidali te postere i postavili nove na svoje domove i radnje sa pozitivnim porukama. Novinarka Glasa Amerike, Deborah Block je razgovarala sa stanovnicima Del Ray-a o tom nemilom događaju.

Naselje Del Ray u Aleksandriji, Virginiji ponosno je na svoju raznolikost i složnost, no pojava postera punih mržnje prema Crncima, Muslimanima i drugim grupama je uzburkala tu inače mirnu i ugodnu atmosferu dobrodošlice u naselju.

"Mržnja te vrste i takvi negativni stavovi nisu karakteristični za Del Ray, naročito ne u tom dijelu gdje živim sa svojim vjerenikom. Ova sredina je bez predrasuda i prijateljski naklonjena prema svima", kaže stanovnica naselja Nelle Champlin-Scannelle.

Lokalni biznisi su postavili u izloge znake sa svojim porukama.

"Postavljanje plakata sa protiv-porukama za mene znači da me je ova sredina prihvatila i da sam i ja dio ove zajednice. I ja odlučno stojim uz njih u suprostavljanju svim vidovima rasizma", kaže Petros Ghebre-Egziabher, vlasnik radnje Dolce and Bean.

"Mržnja ne pripada u ovu sredinu gdje svako poznaje svakoga. Mi smo svi prijatelji i kolege i to je napad na sve nas", dodaje Stephany Writem vlasnica radnje Artifacts.

Del Ray je poznata kao prijatna i tolerantna sredina gdje su poruke mržnje i netrpeljivosti neprihvatljive.

"Sloboda govora je zaštićena ustavom, ali mi ne možemo zatvoriti oči i prihvatiti poruke ovakve prirode", iznosi stav građana ovog mjesta Rod Kuckro, predsjednik Udruženja građana Del Ray.

Posteri u izlozma lokalne apoteke pokazuju da je kod njih svako dobrodošao. Suvlasnica Stacey Swartz kaže da je u njoj i osoblje raznoliko: "Među zaposlenima imamo i Muslimane, i Latine i Perzijance. Osoblje nam je raznoliko, te vrlo nam je važno da pokažemo dobrodošlicu svim našim klijentima i mušterijama."

"Odbaci mržnju" - piše na znaku ove radnje za kućne ljubimce, Your Dog's Best Friends. Vlasnik radnje Paul Haire vjeruje da se govor mržnje naročito proširio nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora: "Nije ni važno ko je započeo sa tom virulentnom mržnjom koju je prihvatio izvjestan broj ljudi. To se jednostavno mora zaustaviti."

Ali u Del Ray-u, kaže Paul Haire, zajednica je prisvojila moto za odbacivanje mržnje i drži se toga u svakodnevnom životu.


XS
SM
MD
LG