Linkovi

Hakeri napadaju i robote


Robot
Robot

Dok javnost širom svijeta razmišlja o zaštiti velikih komjuterskih sistema poput onih u bankama ili na biračkim mjestima, stručnjaci nas upozoravaju na potencialnu ranjivost jednog drugog aspekta digitalnog svijeta: sve veća prisutnost robota u svim sferama života koji hakerima mogu biti meta.

Hakeri napadaju i robote
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Roboti sve više postaju dio našeg života.

Na Međunarodnom aerodromu Incheon u Južnoj Koreji roboti putnicima daju korisne infromacije i vode ih kroz labirinte dugih hodnika do odgovarajućeg izlaza.

U operacionim salama bolnica, sofisticirani roboti će uskoro raditi hirurške zahvate koje zahtijevaju pokrete suviše precizne za ljudsku ruku.

Svi ovi roboti se oslanjaju na instrukcije ili strojne kodove koje moraju biti dostupne programerima.

To nažalost znači da su izloženi i mogućim napadima hakera.

"To su stvari od kritičke važnosti, i moramo biti sigurni da pravilno shvatimo problem sigurnosti na samom početku i da planiramo naš odgovor unaprijed, a ne naknadno. Bolje da budemo spremni, jer sve je više napada na ove sisteme", kaže Carsten Maple sa Univerziteta Warwick.

Stručnjaci kažu da zaštitu ne treba očekivati od neke čiste tehnologije, nego da dizajneri robota i uređaja moraju razmišljati o zaštitnim mjerama unaprijed.

"Mi postepeno sastavljamo razne takve tehnologije. Ako negdje imamo robot koji je dio pametne infrastrukture, onda je vrlo važno da obezbijedimo kolektivnu sigurnost svih elemenata te infrastrukture. Moramo raditi na sigurnosti integriranih sistema", kaže Chris Melhuish sa Univerziteta Bristol.

Stručnjaci vjeruju da je zaštita memorije jedna od najboljih metoda za zaštitu komjuterskih sistema od hakera. Ako su zaštićeni osnovni podaci, pristup se može obezbijediti putem takozvanih 'glupih' terminala koji mogu povući podatke iz memorije ali nemaju sposobnost procesiranja.

"Time se ne smanjuje vjerovatnoća napada, ali se smanjuju posljedice napada što omogućuje lakši oporavak i ponovno funkcioniranje sistema", naglašava Carsten Maple.

Zaštita podataka postaje sve važnija, samim tim i kompanije sve više razumiju prednosti investiranja u sigurnost svojih proizvoda koji time postaju otporniji na posljedice hakerskih napada.

XS
SM
MD
LG