Linkovi

Državljanstvo za Dan nezavisnosti


Na ovogodišnjem Folk Life festivalu koji svakog ljeta organizira Institut Smithsonian jedna od tema je bila posvećena imigraciji. Uoči Dana nezavisnosti, u sklopu raznih festivalskih događaja grupa od 25 djece je primilo američko državljanstvo.

Državljanstvo za Dan nezavisnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Ni sparna ljetnja vrućina nije mogla spriječiti ovu grupu imigrantskih obitelji prisustva svečanosti povodom primanja njihove djece u državljanstvo SAD.

"Zaista sam uzbuđena i sretna", kaže učenica 7. razreda, Sara Arlett Estrada, porijeklom iz Kolombije, koja je bila jedno od 25 djece na ovoj svječanosti.

Njena majka, učiteljica Ana Maria je gleda ponosno iz prvog reda.

"Sretni smo zbog ove mogućnosti, to je nešto izuzetno, jer se dešava na posebnom mjestu, ceremonija puno znači za djecu, zaista poseban dan za sve nas", kaže Ana Maria.

Pedeseta godišnjica festivala Folk Life ili Narodni život je bila jedinstvena prilika da se proslavi pristizanje nove generacije Amerikanaca, kažu organizatori.

Kim Zanotti je danas vodila svečanu zakletvu i kaže da su ovakve svečanosti važno poglavlje u američkoj priči svakog djeteta.

"Sada ova djeca stiču sve privilegije koje im pripadaju sa američkim državljanstvom. Mogu glasati, učestvovati u potpunosti u našim demokratskim procesima, mogu biti nosioci političkih pozicija, učestvovati u radu porote, dobiti američki pasoš koji će im olakšati putovanje u svoju zemlju porijekla ili bilo gdje širom svijeta. Ovaj dan im je zaista početak njihovog novog američkog života", rekla je Kimberly Zanotti iz Ureda za carinu i imigraciju SAD.

Novi život koji za njih počinje upravo uoči Dana nezavisnosti koji obilježava 241. rođendan Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG