Linkovi

Muslimanska prodavnica u Filadelfiji


Filadelfija je jedan od najstarijih gradova u Sjedinjenim državama koji je nekad služio i kao glavni grad zemlje. Danas je sedmo najveće gradsko područje u Americi sa raznolikim stanovništvom, uključujući i mnogobrojnu muslimansku zajednicu, a ima i jednu islamsku robnu kuću.

Muslimanska prodavnica u Filadelfiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Islamic Place ili Islamsko Mjesto je prodavnica koja nudi raznovrsnu robu muslimanima u Filadelfiji koji u njoj mogu naći sve na istom mjestu. Ka uđete, dočeka vas Islamska muzika. A robe ima počevši od muslimanskih odjevnih predmeta do mirisavih ulja sa Bliskog Istoka.

Roba potiče ne samo sa Bliskog Istoka nego i iz drugih zemalja kao što su Pakistan, India, Bangladesh i Indonesia. Aleem Amin je jedan od poslovođa.

"Kada je moja obitelj stigla u Filadelfiju imali smo veliki nedostatak robe i dobara koji su potrebni vjernicima Muslimanima. U ono vrijeme nije bilo ni takije za braću ili hidžaba za sestre. Ali smo mi pronašli način kako da ih nabavimo i ponudimo potrošačima", kaže poslovođa Aleem Amin.

Kupci dolaze ne samo iz Filadelfije negi i iz drugih dijelova Amerike. Neki dolaze samo da vide najveću robnu kuću muslimanske mode na Istočnoj obali. Pored redovnih kupaca ima i novih kao što je Samyra Dawkins, koja je čula o ovom mjestu od svojih drugarica.

"Nisam baš vidjela drugu prodavnicu koja nudi toliko boja za hidžabe i nikabe i za ostale ogrtače, pa me zaista oduševljava. Vrlo je teško naći takve prodavnice u kojima na istom mjestu možeš kupiti i knjige i materijale za hidžab. Oni stvarno imaju sve", kaže Samyra.

Islamsko Mjesto je otvoreno u Filadelfiji 1989. godine kao mala radnja. Ali sa porastom muslimskog stanovništva u gradu porasla je i potražnja za takvu vrstu robe. 2002-e su se preselili na sadašnju lokaciju. U ponudi imaju i knjige o Islamu koje privlače i ne-muslimanske kupce.

Broj Muslimana u Filadelfiji je u porastu što je povoljna okolnost kako za Islamsku zajednicu tako i za poslovanje robne kuće.

"Stanovnici Filadelfije su dobro obaviješteni i njihovo razumijevanje Islama je na viskom nivou. I dok se ostatak zemlje pomalo muči oko toga, mislim da mi ovdje imamo malu oazu u Filadelfiji, što nam je pravi blagoslov", kaže Poslovođa Amin.

Pored snabdjevanja muslimanske zajednice ovog područja, ova prodavnica dakle služi i za edukaciju šire zajednice u Filadelfiji.

XS
SM
MD
LG