Linkovi

Odluka drugostepenog suda u Hagu


Žalbeni sud u Hagu je danas potvrdio da je Nizozemska odgovorna za smrt oko 300 Muslimana koji su ubijeni nakon što su bili odstranjeni iz baze Ujedinjenih naroda u Srebrenici, gdje su se sklonili pod napadima bosanskih Srba vodjenih ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Odluka drugostepenog suda u Hagu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je da Holandija snosi djelimičnu odgovornost za smrt 300 Bošnjaka koji su ubijeni tokom genocida u Srebrenici. Izričući drugostepenu presudu po tužbi udruženja koje okuplja preživjele žrtve genocida u Srebrenici protiv Holandije, Sud je danas odlučio da je država Holandija djelovala “djelimično nezakonito” u Srebrenici, kao i da je dužna isplatiti “30 odsto odštete” porodicama 300 žrtava.

Ovom presudom žalbenog suda je podržana odluka iz 2014. godine po kojoj su nizozemski mirovnjaci mogli znati da će muškarci iz sela Potočari koji su tražili utočište u bazi biti UN-a, ubijeni, ako padnu u ruke bosanskih Srba, što se nažalost i obistinilo.

"Na osnovu izjava mnogih svjedoka sud je došao do zaključka da su do 11 sati u noći 12. jula, dakle nakon prvog dana evakuacije, nizozemski vojnici mogli znati da se nije radilo samo o provjeri muškaraca zbog ratnih zločina, nego da su bili u stvarnoj opasnosti da će biti podvrgnuti mučenjima ili ubijeni," izjavila je gospođa Gepke Dulek, predsjedavajuća sudkinja apelacionog suda u Hagu.

Ova presuda je neobična već i po tome što snage Ujedinjenih naroda inače imaju imunitet i ne podležu krivičnom gonjenju; a zapravo je skoro nečuveno da država - učesnica u mirovnim misijama UN snosi odgovornost za ono što njene snage čine za vreme izvođenja svojih akcija.

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice , Munira Subašić, međutim nije bila zadovoljna ovom odlukom žalbenog suda:

"Danas je postalo jasno da je ova presuda donesena protiv Muslimana. Ni zbog čega drugog. Ubili su 110 hiljada Jevreja i prihvatili su to. Za Muslimane nisu mogli. Zato što smo mi Muslimani, i ništa drugo. Ovo je jedna velika nepravda. Ovo nije zemlja pravde, ovo je zemlja nepravde. Ali ima Boga. Bog će ih kazniti", rekla je u svojoj izjavi za novinare Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice.

Apelacioni sud naime nije prihvatio žalbu rođaka žrtava iz Srebrenice koji su tražili da nizozemska vlada preuzme odgovornost i za zaštitu više hiljada Muslimana koji su se okupili oko baze Ujedinjenih nacija i koje su bosanski Srbi pod komandom optuženika za ratne zločine, Ratka Mladića ubili u julu 1995. godine.

XS
SM
MD
LG