Linkovi

Ravnoteža između vjere i nogometa


Po Islamu, svatko ko može zdravstveno izdržati post bez problema, dužan je postiti. No, za muslimane - sportaše, to je ponekad veći izazov. Priču o tome je pripremio novinar Glasa Amerike, Arash Arabasadi.

Ravnoteža između vjere i nogometa
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Bilal Hamid je super-zvijezda američkog nogometa, i golman kako za tim D.C . United, tako i za nacionalni tim.

"Naravno da ovdje nogomet nije super popularan; medjutim, ja imam puno, puno obožavatelja, i tako je bilo moj cijeli život. To je dio moje kulture, to je dio moje obitelji, i našeg porijekla", kaže Bilal Hamid, golman nogometnog tima D. C. United.

Hamid, kojeg njegova raja zove Bill, prva je generacija Muslimana porijeklom iz Sierra Leone-a, koji je rodjen u Americi. Sa svojom obitelji on klanja prije utakmica, a često i sam, na terenu.

"Obično sam na golu. Proučim Al Fatihu pred samu utakmicu. A čim predjemo bijelu crtu, proučim još jednom.. potom se ostatak vremena precizno fokusiram samo na igru", kaže Bilal Hamid.

No, sada je Ramazan. Zdravim muslimanima je obaveza da poste. Stoga Hamid pravi ravnotežu izmedju svoje vjere, i svoje profesije.

"Nije lako, pogotovo kada je dan ovako dug i velika vrućina... Stoga nastojim unijeti u organizam odgovarajuću hranu, tako da imam dovoljno energije i snagu da igram što je moguće bolje", govori o svojim danima tokom Ramazana Hamid.

A mimo toga, kaže, sve po propisu: "Kada znam da nema uskoro utakmice, onda obavezno postim , klanjam svaki vakat-namaz, i da je sve ostalo kako treba, na te dane kada postim."

Ljubav i disciplina - to je sve što mu treba, kaže Hamid: "U našoj vjeri nije lako biti odani vjernik, ali ni ne treba da bude lako. Probaš najbolje što možeš, to je sve. "

Hamid je jedan od najboljih golmana u Prvoj ligi nogometa u Americi. On igra i za američki nacionalni tim. No, ono što je naučio od svoje porodice, i svoje vjere, vodi ga i u životu, i na nogometnom terenu.

XS
SM
MD
LG