Linkovi

Nacionalni park Big Bend, Teksas


Putnik po američkim nacionalnim parkovima, Mikah Meyer ovom prilikom je posjetio Nacionalni park Big Bend na jugozapadu Texasa... kroz široki pejzaž sa ljepotom divlje pustinje i sa rijekom Rio Grande koja predstavlja granicu između Sjedinjenih država i Meksika.

Nacionalni park Big Bend, Teksas
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00

"Ovo je pogled kroz prozor…", pokazuje Mikah Mayer, putnik kroz nacionalne parkove u Sjedinjenim državama pri vožnji kroz Nacionalni park Big Bend na jugozapadu Teksasa i zadivljen je njegovom ljepotom: "Oh, zar je ovo zaista stvarnost? Ovaj magični pejsaž je nastao tokom davnih vremena.".

Ovaj zaista magični pejsaž pokriva preko 324 hiljada hektara i obuhvata suha i vruća pustinjska predjela, visoke, prohladne planine, kao i dio rijeke Rio Grande koja ovdje predstavlja prirodnu granicu između Teksasa i Meksika.

"Kao da smo na svtarnom divljem Zapadu iz filmova", kaže Mikah.

Raznoliki teren parka pruža dom raznolikim biljkama i životinjskim vrstama. Mikah je imao prilike da uživa u njima na stazama Village Nature Trail, pored obale rijeke Rio Grande.

Nakon pešačenja, Mikah se odmarao u prastarim toplicama parka - za koje se vjeruje sa imaju ljekovita svojstva, i sa oduševljenjem kaže: "Baš mi je tu ugodan popodnevni odmor..."

Drugog dana svog putovanja Mikah gazi preko rijeke Rio Grande u Meksiko: "Približavam se serdini a voda nije mi ni do koljena... Uspješno smo prešli preko rijeke Rio Grande iz Sjedinjenih država u Meksiko."

Prevoz do gradića je jahanje na konju, a usput susreće Meksikance na mazgama koji ga pozdravljaju: "Kako ste?" Mikah: "Dobro. A vi?" Meksikanac: "Dobro. Dobro."

"Nakon ulaska u gradić Boquillas, posjetioci treba da se jave u meksički carinski ured", podsjeća nas Mikah.

A sad je vrijeme je za ručak.

"Naručio sam vegetarianski tako i tortije od kukuruza", kaže Mikah.

Nakon povratka u SAD preko rijeke, Mikah kreće u planine Chisos.

"Bilo je suho, a naočale su mise zamaglile, krema za sunčanje mi curila u oko, znojio sam se, a opet, nos mi curio zbog hladnoće tamo gore... Osjećao sam se mizerno, ali bilo je toliko divno da sam nastavio hodati", prisjeća se Mikah.

"Ajde Mikah, možeš ti to!", ohrabruje sebe.

I uspješno je stigao do samog vrha Emory Peak, do najviše tačke u ovom nacionalnom parku.

Trećeg dana, Mikah je kreuo na vožnju kanuem. Krenuo je na ulasku u kanjon Santa Elena i uživao u plutanju po rijeci Rio Grande... barem jednim dijelom puta... Voda je bila toliko plitka da su morali vući kanue za sobom.

"Jedan od vodića vuče za sobom čak dva kanua i pomaže ljudima da pređu preko ovih plićaka. Tako ne bi mogli reći da je to bilo divlje splavarenje iz snova, nego plutanje kanuem na plitkim vodama rijeke", opisuje scenu Mikah.

Četvrtog i poslednjeg dana boravka u parku, Mikah, koji planira posjetiti više od 400 nacionalnih parkova, krenuo je kroz bespuće i neka najudaljenija mjesta nacionalnog parka Big Bend.

"Na kraju sam bio potpuno iscrpljen, odvratno prljav i prašnjav, ali me je također ispunilo iskustvo stečeno u ovom parku, jer sam stigao do mjesta za koje nisam vjerovao da ću ikad stići", priča nam Mikah.

Nakon vremene provedenog u Nacionalnom parku Big Bend, Mikah kaže da mu je ovaj park postao jedan od naomiljenijih.

XS
SM
MD
LG