Linkovi

Solarni pogon olakšava život izbjeglica u Jordanu


Solarna energija osvjetljava nebo u Jordanu i čini život lakšim za dvadeset hiljada izbjeglica iz Sirije u kampu koji donedavna nije imao pouzdani izvor energije. Izvještaj je pripremila novinarka Glasa Amerike, Faith Lapidus.

Solarni pogon olakšava život izbjeglica u Jordanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Azraq je drugi najveći izbjeglički kamp u Jordanu za sirijske izbjeglice. Otvorili su ga prije dvije godine, iako nije imao pouzdani izvor energije.

Novi solarni pogon čiju izgradnju je finansirala Fondacija IKEA je, dakle, dobrodošla promjena.

"To znači izuzetno puno za izbjeglice koji žive u ovom kampu, jer oni do sada nisu imali pouzdanu opskrbu strujom. A sada je ona tu za sigurnost, za zaštitu u noćnom mraku, za hlađenje tokom vrućih ljetnjih dana, ili za grijanje u hladnim zimskim mjesecima", kaže Kelly T. Clements, zamjenica visokog povjerenika UNHCR.

Farhan Nazzal, izbjeglica iz Sirije kaže da im elektricitet znači slobodu: "Prije dobijanja struje nismo imali slobodu kretanja. Nakon zalaska sunca morali smo ostajati unutra. A sada kad imamo elektricitet možemo posjetiti susjede, uživati u večernjim satima, mogu nam doći prijatelji, sve je mnogo ugodnije, zabavljamo se i sretniji smo."

A djeca mogu gledati televiziju, mada za Anasa Ahmeda to i nije najvažnije.

"Da krenemo od toga da đaci kao moja djeca sada mogu učiti uz svjetlo. Drugo, u prikolici je do sada bilo jako toplo, a sad ventilator radi. imamo i hladnjak, te možemo rashladiti vodu i čuvati hranu. Imamo i veš mašinu. Prije toga sam vukao vodu da bi moja žena mogla oprati odjeću ručno... Sada joj je puno lakše", kaže Anas Ahmed, izbjeglica također iz Sirije.

Izgradnja solarnog pogona značila je mogućnost rada za pedesetak ljudi koji su najprije prošli kroz obuku, radili na postavljanju solarnih panela, a sada i na održavanju pogona. Novostečeni zanat im istovremeno omogućuje i zapošljavanje u okolnim mjestima, izvan izbjegličkog logora.XS
SM
MD
LG