Linkovi

Trump nazvao napad u Oregonu neprihvatljivim


Predsjednik Donald Trump je u današnjem Tweetu napad nazvao neprihvatljivim, i rekao: "Žrtve su ustale protiv mrženje i netolerancije. Molimo se za njih," poručio je predsjednik.

Policija Portlanda kaže da je jedna od djevojaka u vozu nosila hijab te da se napadač derao na djevojke koristeći govor mržnje i neprimjeren jezik.

"Dvojica mladića su izgubila živote jer su se suprotstavili nekome ko je širio riječi mržnje upućene putnicima muslimanima na popodnevnom vozu," rekao je gradonačelnik Portlanda Ted Wheeler. "Naša sadašnja politička klima dozvoljava i previše prostora za one koji šire netrpeljivost. Nasilničke riječe mogu voditi i nasilju. Svi izabrani američki lideri, svi ljudi dobre savjesti moraju svjesno raditi na promjeni našeg političkog dijaloga."

Reakcije iz drugih dijelova zemlje sadrže i snažnije izjave artikulišući da ovakvi vidovi mrzilačkih napada nemaju mjesta u njihovim zajednicama niti u Sjedinjenim Državama.

Gurvernerka Oregona Kate Brown je rekla da ju je napad ostavio slomljenog srca: "Bezbjednost putovanja kroz našu zajednicu je osnovno ljudsko pravo koje treba da garantujemo svim gradjanima, bez obzira odakle su i u šta vjeruju," rekla je Kate Brown

Senator Jeff Merkley iz Oregona je rekao da je takva mržnja neprihvatljiva i ne-američka. "Mi smo svi uz našu muslimansku braću i sestre koji su prisiljeni sučavati se sa mržnjom i diskriminacijom," napisao je na Twitteru.

Osumnjičeni za ova ubistva je 35 to godišnji Jeremy Joseph Christian. Policija kaže da istražuju ono što za sada izgleda kao ekstremistička ideologija i izjave na društvenim medijima koji ukazuju na afinitet ka političkom nasilju i nacistima.

"Rekao nam je da se vratimo u Saudijsku Arabiju, i da ne trebamo biti ovdje, i da se nosimo iz njegove zemlje," rekla je 16-to godišnja Destinee Mangum za portlandsku televiziju. Govorio nam je da smo ni za šta i da treba da se ubijemo.

Mangum je je bila u vozu sa 17-to godišnjom prijateljicom. Ona se zahvalila onima koji su im priskočili u pomoć, rekavši, da nije bilo njih mi bi vjerovatno bile mrtve.

Ricky John Best i Taliesin Myrddin Namkai Meche su podlegli nakon sto ih je Joseph izbo. Micah David-Cole Fletcher je hospitaliziran sa ozljedema koje ga ne dovode u smrtnu opasnost.

Hiljade donatora su do sada dali priloge za žrtve i njihove obitelji, koji su do danas dostigli 800 hiljada dolara.

"Oni su vidjeli nepravdu i rasizam na djelu i intervenirali su," rekao je kongresman Keith Ellison, prvi musliman u izabran u Kongres. "Oni su pokazali najbolje kvalitete američkih heroja, i zbog toga su izgubili živote.

Sinoć su gradjani Portlanda održali bdijenje u čast poginulim žrtvama.

XS
SM
MD
LG