Linkovi

Vojni spomenici u Washingtonu


Vojni spomenici u Washingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Desetak i više spomenika podignuto je u Washingtonu u počast onima koji su dali živote za Sjedinjene Države. Jedan od najpoznatijih je Ratni spomenik Marinskog korpusa. Kip marinaca koji podižu zastavu na japanskom otoku Iwo Jima u Drugom svjetskom ratu napravljen je prema gotografiji snimljenoj tokom bitke 1945. Posvećen je svim pripadnicima Marinskog korpusa koji su bili ubijeni od 1775.

Premda mnogi spomenici uključuju kipove vojnika, Nacionalni spomenik Drugog svjetskog rata koristi arhitekturu da bi odao počast američkoj - kako ju zovu - 'najvećoj generaciji'. Brončani paneli i granitni stupovi predstavljaju godine rata i jedinstvo nacije. Dizajn uključuje i zidno polje sa 4 hiljade zlatnih zvijezda koje komemoriraju više od 400 hiljada Amerikanaca koji su poginuli u tom ratu.

Jedan drugi zid komemorira više od 58 hiljada američkih žrtava rata koji je duboko podijelio naciju. Crna granitna površina zida u koju su uklesani stupci i stupci imena, Spomenik Vijetnamskom ratu, bio je kontroverzan jednako kao i taj rat kada je bio dovršen 1982. No, postao je jedan od najizražajnijih i najposjećenijih spomenika, te privlači milione posjetilaca svake godine.Mnogi uz zid ostave cvijeće, papiriće s porukama, fotografije.

Spomenik veteranima Korejskog rata još je jedan primjer neuobilajenog pristupa vojnom spomeniku. Jedan od najnovijih u Washingtonu, on uključuje 19 dvometarskih kipova pripadnika armije, marinaca, mornarice i zrakoplovstva u simboličkom prikazu korejskih rižinih polja. Tu je i reflektirajući bazen, te popis imena onih koji su poginuli ili nestali tokom tog trogodišnjeg rata.

Tri luka Spomenika zrakoplovnim snagama strše na horizontu kao simbol leta. Umjesto da komemorira određeni sukob, ovaj spomenik odaje počast službi i ostavštini pruipadnika zrakoplovnih snaga Sjedinjenih Država, kao i pionirima avijacije.

Na današnji Dan sjećanja, svi ti spomenici imaju za posjetioce posebno značenje.

XS
SM
MD
LG