Linkovi

'Čudotvorna' pilula umjesto fizičke aktivnosti


Nije nikakva novost da fizička aktivnost ima pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Nema ni mentalnih, ni fizičkih nuspojava u vježbanju, bez obzira da li je to lagana šetnja ili dizanje tegova. Naučnici sada pripremaju 'čudotvornu' tabletu koja bi mogla nadomijestiti vježbanje.

'Čudotvorna' pilula umjesto fizičke aktivnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Ljudi vježbaju iz raznih razloga, ali uglavnom za svoj bolji izgled i za opći osjećaj zdravlja.

Vježbanje nije povoljno samo za mišiće: cijelo tijelo, mozak, i kardiovaskularni sistem imaju koristi od njega.

Ali najvažnije je da fizička aktivnost uči tijelo da sagorijeva mast, umjesto šećera.

"Program koji upravo proučavamo povećava sagorijevanje masti, a manje šećera što ostavla više šećera za rad mozga. Suština fižičke izdržljivosti je u održavanju mozga aktivnim", kaže Ronald Evans iz Instituta Salk za biološka istraživanja.

U ovoj studiji, naučnici su otkrili kemijski spoj koji može 'reprogramirati' miša da umjesto šećera 'odabere' mast kao izvor energije, na genetskom nivou.

"Mi, dakle, možemo fukcionirati uz mast, sve dok ima šećeri za rad mozga. Ali tajna je u reprogramiranju: u podsticanju onoga što sagorijeva mast, i potiskivanju onoga što sagorijeva šećer. Fizička aktivnost upravo postiže to. A naša pilula će to uraditi bez fizičke aktivnosti", objašnjava Ronald Evans.

Ako tableta proradi i kod ljudi, ona će obezbijediti iste pogodnosti za zdravlje koje inače daje redovna fizička aktivnost. To bi bila velika pomoć za ljude koji nisu u stanju da vježbaju.

No pilula nije lijek za sve, i ne može nadoknaditi svo dobro koje dobijamo uslijed vježbanja.

"Sa tabletom se dobijaju sve beneficije fizičke aktivnosti, ali se ne povećava količina krvi, i ne poboljšava se rad srca. Sve to znači da izdržljivost u našem slučaju je povezan sa radom mozga, sa održavanjem moždane aktivnosti. Ako vam je mozak aktivan, bićete i fizički aktivni", naglašava gospodin Evans.

Tableta je u miševima u velikoj mjeri povećala izdržljivost i poboljšala njihovo zdravlje. Naučni tim se nada sličnim rezultatima i u testiranju pilule na ljudima za koje će biti spremni za šest mjeseci.


XS
SM
MD
LG