Linkovi

SAD: Skok od gotovo 600 posto u zločinima mržnje protiv muslimana


Zločini iz mržnje usmjereni protiv američkih muslimana gotovo su šesterostruko porasli u periodu između 2014. i 2016. godine, potpirivani toksičnom političkom retorikom tokom predizborne kampanje u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, objavila je jedna muslimanska aktivistička grupa.

U izvještaju, objavljenom prije nekoliko dana, Council on American Islamic Relations, CAIR, kaže da je 2016. zabilježeno 260 antimuslimanskih zločina mržnje, u odnosu na 180 2015., a 38 2014. To je skok od 584 posto u dvije godine.

Općenito gledano, slučajevi vezani uz pristranost protiv muslimana, uključujući zločine iz mržnje kao i nenasilne incidente, poput uznemiravanja i diskriminacije pri zapošljavanju, skočili su na 2213 slučajeva u 2016., sa 1409 u 2015. i 1314 u 2014. To je porast od skoro 70 posto u dvije godine.

Uznemiravanje je najčešći slučaj u pet kategorija pristranosti koje dokumentira CAIR i čini 18 posto incidenata u 2016. Slijede incidenti tokom kojih je žalitelj bio „ispitivan od strane uposlenika FBI-ja ili na neki drugi način bio naizgled neprilično na meti te agencije.“

Diskriminacija pri zapošljavanju je bila treća po učestalosti kategorija, sa 13 posto incidenata.

CAIR kaže da je kratko prije izbora 8. novembra 2016. primio „neuobičajeno veći broj poziva od muslimana koje su posjetili agenti FBI-ja.“ FBI nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

„Ovaj izvještaj sadrži samo površni pogled na iskustva američkih muslimana,“ kažu autori izvještaja i dodaju: „Iz iskustva, CAIR zna da se incidenti vezani uz predrasude uveliko prerijetko prijave bilo policiji ili institucijama zajednice.“

Izvještaj, naslovljen „Osnaživanje mržnje“, The empowerment of Hate, najvećim dijelom se temelji na nacionalnoj bazi podataka koju CAIR održava da bi dokumentirao incidente koji su naizgled motivirani bilo vjerskim, etničkim ili nacionalističkim predrasudama. Manji broj incidenata je citiran iz medijskih izvještaja.

U jednom slučaju o kojemu se naširoko pisalo, federalne vlasti su prošle godine uhapsile tri člana bjelačke paramilitarne grupe pod optužbom zavjere s ciljem eksplozivnog razaranja stambenog kompleksa u kojemu su živjeli i ispovjedali svoju vjeru somalijski imigranti.

U jednom drugom zločinu iz mržnje, restoran u vlasništvu muslimana u Galvestonu, u Teksasu, bio je vandaliziran slaninom dva puta u istom tjednu.

A, u jednom slučaju uznemiravanja, invalidni veteran rata u Iraku je našao svoj ormarić u garderobi vandaliziran riječima „terorist“ i „turbandžija“.

Zainab Arain, jedna od koautora izvještaja, kaže: „Pretjerano naglašavanje muslimana kao prijetnje navodi ljude da se povode za vlastitim predrasudama.“

Izvještaj uglavnom potvrđuje nalaze drugih organizacija koje prate zločine iz mržnje. U svom najnovijem izvještaju, objavljenom u novembru prošle godine, FBI govori o 23 postotnom povećanju zločina iz vjerske mržnje tokom 2015., uključujući i 67 postotni rast u zločinima protiv muslimana i 9 postotni protiv Jevreja.

Incidenti koje prati CAIR pokazuju da se trend nastavlja u 2017. Tokom prvog tromjesečja ove godine, CAIR je zabilježio 35 incidenata povezanih sa džamijama, uključujući paleže i vandalizam, te 193 slučaja profiliranja muslimana pri ulazu u zemlju, dok je takvih incidenata u prvom kvartalu prošle godine bilo samo 17.

Nedavni rast broja vjerskih zločina iz mržnje, uključujući i val prijetnji jevrejskim društvenim centrima i školama, naveo je svih stotinu američkih senatora da upute u martu pismo zvaničnicima policijskih organa tražeći veći angažman protiv takvih aktivnosti.

Prošli tjedan, Senatski odbor za pravosuđe je održao saslušanje o vjerskim zločinima iz mržnje, pri čemu su neki članovi odbora pozivali na nove zakone protiv takvih nedjela.

Eric Treene, posebni savjetnik Ministarstva pravosuđa za vjersku diskriminaciju, uvjeravao je zakonodavce da ministar pravosuđa Jeff Sessions ostaje duboko predan borbi protiv zločina iz mržnje kao dijela svoje kampanje protiv nasilnih zločina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG