Linkovi

Virtualna stvarnost u funkciji učenja


(
(

Velika je razlika između stvarne zubarske prakse, i vježbanja procedura , kada neko želi postati zubar. Ali zahvaljujući virtualnoj stvarnosti, studenti zubarstva sad imaju novi način za vježbanje svoje struke putem relativno nove tehnologije MR, tj. mješovite stvarnosti.

Virtualna stvarnost u funkciji učenja
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Pacijent se ne žali, i to je jedina uočljiva razlika za studente zubarstva koji uče svoje zvanje u svijetu sistema MR - Mixed Reality, tj. mješovite stvarnosti.

Umjesto živog pacijenta, tu je plastična glava za zubarsku obuku, koja nije naročita, i koja bez naočara za virtualnu stvarnost ne pokazuje ništa.

Ali uz pomoć procesa virtualne stvarnosti na umjetnoj glavi koji se naziva dodatnom ili proširenom stvarnošću, odjednom se vide prava usta prave osobe.

"Ova tehnologija će ponuditi dodatnu vizuelnu informaciju i pomoći studentima da zamišljaju i razumiju proces i potrebe pacijenata prilikom hirurškog zahvata, jer pokazuje detalje i u inače nevidljivim područjima, a što udženici ne mogu", kaže Haruo Morita iz tvrtke J. Morita Corporation.

Dizajneri tehnologije vjeruju da će program pomoći zubarima da budu opušteniji sa pacijentima, jer na ovaj način mogu uvježbati svakojake poduhvate.

"Čak i kad imamo rentgenski snimak, moramo se oslanjati na svoju maštu što se lokacije tretmana tiče, zatim kombinirati tu informaciju sa onim što zapravo vidimo kod živog pacijenta - a taj proces zahtijeva znanje, iskustvo, i razvijenu intuiciju. Prednost ove tehnologije je da uz njenu pomoć svako vidi istu informaciju i može primijeniti tretman na siguran način", kaže Tsutomu Kubota, suradnik u dizajniranju sistema.

Dizajneri kažu da su oni prvi u kombinaciji simulacije virtualne stvarnosti sa dodatnom ili proširenom stvarnošću.

Tim Morita vjeruje da će njihov novi proizvod biti spreman za upotrebu na zubarskim fakultetima i bolnicama za oko dvije godine.


XS
SM
MD
LG