Linkovi

Moguća promjena u pristupu sigurnosnim pitanjima na Bliskom istoku


Američki sekretar odbrane Jim Mattis ove sedmice putuje u Saudijsku Arabiju, Egipat, Israel, Katar i Džibuti.

Moguća promjena u pristupu sigurnosnim pitanjima na Bliskom istoku
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Sjedinjene države razmišljaju o promjeni svoje uloge u obezbijeđivanju sigurnosti u regiji Bliskog Istoka i na Rogu Afrike. Američki sekretar odbrane Jim Mattis će tokom sedmice posjetiti Bliski Istok gdje sa velikim interesom prate pristup nove američke administracije prema Iranu.

"Prilikom svoje posjete Saudijskoj Arabiji u februaru, tamošnji lideri su zapravo rekli da im je laknulo što Obamina administracija više nije na vlasti, jer je Predsjednik Obama po njima bio isuviše blag prema Iranu", kaže Brian Katulis iz organizacije Center for American Progress.

Očekuje se da će Trumpova administracija biti više uključena u jemensku krizu za koju se misli da je zapravo zamjena za rat između Irana i Saudijske Arabije. Ima naznaka da predsjednik Trump želi jačati strateške odnose sa Saudijskom Arabijom koja podržava borbu protiv Houthi ustanika, iza kojih stoji Iran.

Mattis će razgovarati i o potencijalnoj pomoći regionalnih saveznika u Iraku i Siriji, u kojima lokalne snage, uz podršku koalicije pod vođstvom Sjedinjenih država, vode borbu protiv militanata Islamske države.

Sekretar Mattis također putuje u Džibuti - sjedište jedine američke baze u Africi. No Amerikanci nisu više jedina vojna snaga na tom terenu. Kina je postala konkurencija i na tom planu jer upravo gradi svoju prvu prekomorsku vojnu bazu samo nekoliko kilometara od američke baze, s namjerom da poveća svoj utjecaj u Africi.

"Kinesko prisustvo je značajno. Oni ne primijenjuju zapadnjački mekani pristup putem humanitarnih misija, nego su jasno zainteresirani za prirodne resurse te regije", kaže Rudy Deleon, bivši pomoćnik sekretara odbrane SAD.

Dok većina ljudi u regiji živi u siromaštvu, priobalni pojas i zemljište je puno nafte, plina i nalazišta zlata.

Stručnjaci kažu da je Kina pokazala zaineteresovanost i za razvoj najsiromašnijih područja u regiji u kojoj se stanovništvo bori sa posljedicama nezapamćene suše.

XS
SM
MD
LG