Linkovi

New York uvodi besplatno studiranje


New York postaje prva savezna država u Sjedinjenim državama koja će ponuditi mogućnost studiranja na četvorogodičnjim fakultetima bez plaćanja školarine, zavisno od visine primanja. To će biti velika pomoć za oko jedan milijun obitelji iz redova radničke klase. Prilog je pripremio Ramon Taylor.

New York uvodi besplatno studiranje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Razgovor o ovoj temi je započeo još tokom predsjedničke kampanje, a u saveznoj državi New York postaje realnost. Stipendija Excelsior je godišnji program od 150 milijuna dolara i direktan je rezultat tih kampanjskih zahtjeva za besplatno studiranje na državnim univerzitetima.

Njujorški guverner Andrew Cuomo sada nudi program studentima čije obitelji godišnje zarađuju manje od 125 hiljada dolara.

Njujorški studenti Teresa Lafferty i Nick Keil vjeruju da će ovaj program poslužiti kao model i za ostatak zemlje.

"Ne bi trebalo da se toliko naprežemo i da doslovce postanemo robovi do kraja života zbog otplaćivanja ogromnih studentskih dugova", kaže studentica Teresa Lafferty.

"Svi moji prijatelji koji žive u Engleskoj, Francuskoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji kažu da je studiranje tamo puno jeftinije, doduše porezi su veći uslijed toga, ali svi oni imaju i veću mogućnost za studiranje ako to žele. Nasuprot tome, ovdje su univerziteti i koledži većinom orijentirani na stvaranje profita", dodaje Teresin prijatelj, student Nick Keil.

Ali za obitelji sa većim primanjima ovaj program nije od velike koristi, kažu naše sagovornice, Zaina i Farina Shariff.

"Program me stavlja u tešku situaciju jer bih i ja voljela studirati na fakultetu bez školarine, ali finansijska pomoć koju mi nude neki univerziteti nije dovoljno velika za potrebe moje obitelji", objašnjava buduća studentica Zaina koja zasad pohađa srednju školu.

"Nadam se da će barem u budućnosti podići prag godišnjeg prihoda da bi i mi mogli konkurirati za taj program, jer u ovom trenutku školarina tokom četiri godine studiranja znači da će naša obitelj povećati dugovanja za 200 hiljada dolara", dodaje Farina Shariff, majka buduće studentice Zaine.

Kritičari međutim misle da program opterećuje budžet i nije održiv. Nova savezna ministrica obrazovanja, Betsy DeVos je također skeptična, i prilikom potvrđivanja položaja u Senatu je naglasila da "u životu ništa nije besplatno".

Studiranje bez školarine u New Yorku u prosjeku znači godišnje 7700 dolara po studentu na državnim univerzitetima, što je 12. najniži iznos u zemlji. No čak i studenti koji kvalificiraju za program, još uvijek moraju plaćati ostale izdatke kao što su stan i hrana i udžbenici. Od studenata se traži da nakon diplomiranja ostanu da žive i rade u saveznoj državi New York toliko godina koliko dugo su bili učesnici tog programa.

HEAD: New York Lawmakers Approve Plan for Tuition-Free College
DATE: 04/11/2017
PUBLISHED AT:Tuesday, April 11, 2017 12:59:08 AM
BYLINE: Ramon Taylor
NUMBER: 18254660
TRT: 2.20

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG