Linkovi

Malala Yousafzai postala Glasnik mira


Dobitnica Nobelove nagrade Malala Yousafzai je ove sedmice u Ujedinjenim nacijama još jednom potvrdila svoju odlučnost u zalaganju za obrazovanje djevojčica i jačanje položaja žene, o čemu je prilog pripremila novinarka Glasa Amerike, Elizabeth Cherneff.

Malala Yousafzai postala Glasnik mira
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

"Veliko mi je zadovoljstvo i ponos što mogu proglasiti Malalu Yousafzai Glasnikom mira", rekao je u ponedeljak generalni sekretar UN, Antonio Guterrez.

Studenti i zvaničnici okupljeni u Ujedinjenim narodima su odali počast aktivistici Malali Yousafzai koja je postala Glasnik mira. Devetnaestogodišnja Malala je stigla u New York sa porukom za jačanje položaja djevojaka i žena u njenoj domovini - Pakistanu.

"Puna sam nade i poručujem djevojkama da se i one bore za svoja prava. Morate vjerovati u sebe, jer ste vi pravi nosioci promjena. Ako se ne budete borili, do promjena neće doći", rekla je Malala na svečanosti.

Međunarodna javnost je saznala za Malalu 2012. godine kada ju je pogodio talibanski metak za odmazdu zbog njenog aktivizma. Ona je preživjela napad, a 2013. godine je sa svojim ocem pokrenula Fond Malala za podizanje svijesti o potrebi podrške ženama širom svijeta.

2014 godine, sedamnaestogišnja Malala postaje najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir. Od tada putuje svijetom i govori o svojim iskustvima i o potrebi zagovaranja prava žena i djevojaka.

Malala je posjetila i izbjegličke logore u Libanu i Jordanu, a govorila je i o globalnoj izbjegličkoj krizi, stavljajući naglasak na univerzalnu potrebu za obrazovanje djece.

((MALALA YOUSAFZAI, 2014 NOBEL PEACE PRIZE WINNER))

"Kad upitaš dijete-izbjeglicu iz Sirije: 'O čemu sanjaš?' Ono će ti odgovoriti: 'Želim postati učitelj ili doktor'; 'Želim steći dobro obrazovanje'; ili 'Želim da se vratim u svoju zemlju i da pomognem u njenoj izgradnji' - to su njihovi snovi i želje, žele se vratiti u svoju zemlju. Žele vidjeti mir u svojoj zemlji, mir koji je nama tako normalna stvar, jer mi imamo sreću da živimo svakodnevno u miru", rekla je Malala.

Zagovaranje jednakosti, obrazovanja i mira je sadržaj poruke koju Malala želi širiti i čemu želi posvetiti svoj život.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG