Linkovi

Konferencija o ekstremizmu


Wolfgang Sobotka, Austria
Wolfgang Sobotka, Austria

Na inicijativu Austrije, šefovi policije iz zemalja Zapadnog Balkana su se u petak okupili u Sarajevu na jednodnevnoj konferenciji posvećenoj borbi protiv ektremizma. Konferenciji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Austrije.

Konferencija o ekstremizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Posljednjih mjeseci Austrija je uhapsila značajan broj tvrdokornih islamističkih propovjednika povezanih sa Islamskom državom, koji su većinom izbjeglice sa Balkana, a radikalizirali su se u Austriji. Ideju za konferenciju je pokrenula Austrija s namjerom da se pristupi rješavanju ovog programu regionalno.

Na konferenciji za štampu Wolfgang Sobotka, ministar unutanjih poslova Austrije je okrivio Saudijsku Arabiju i Tursku za finansiranje tih radikalnih propovjednika.

"Ranije nismo znali skoro ništa o tim propovjednicima ili o njihovom finansiranju. Sada međutim znamo da fondovi stižu direktno iz Saudijske Arabije i Turske. Ove salafističke grupe u Austriji sa uspostavile svoje ćelije, ali je interesantno, da propovjednici govoreisključivo njemački", rekao je austrijski ministar unutarnjih poslova i dodao: "Mogu da vam kažem da je međunarodni terorizam direktno povezan sa raznim formama međunarodnog kriminala kao što je krijumčarenje oružja, druge i ljudi. Imamo puno dokaza za to."

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske, Vlaho Orepić i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Dragan Mektić su također bili među učesnicima konferencije.

" Rekao sam što Bosna i hercegovina važi za zemlju koja ima tolerantan Islam. I da se ovdje, iz ovog tolerantnog Islama može puno toga naučiti i primijeniti i u neke druge zemlje, za razliku gdje je Islam sasvim drugačiji, drugačije organizovani Islam,, i tako dalje. Ja sam govorio da imamo ovdje Islamsku zajednicu koja ima vlastiti autoritet, vrhovni autoritet, te imamo skim razgovarati. Mnoge zemlje to nemaju tako uspostavljeno i imaju mnoge probleme", rekao je ministar Mektić.

Ministar Orepić je potvrdio da je u petak Hrvatska započela sa primjenjivanjem novih propisa Evropske unije o granicama.

"Suština je da da će se za razliku od onoga što se prije događalo, da će se sad pored državljana iz zemalja koje nisu članice Evropske unije nadzirati i državljani iz zemalja koje su članice Evropske unije. A težište tog nadzora se odnosi na identifikaciju svake osobe pojedinačno, i na vjerodostojnost isprave koje oni imaju", rekao je ministar Orepić.

Počevši od danas, dakle svi putnici, čak i sa državljanstvom Evropske unije moraće se podvgnuti provjerama na graničnim prijelazima Hrvatske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG