Linkovi

Reakcije na američki raketni napad u Siriji


Evropski saveznici obazrivo reaguju na raketni napad Sjedinjenih država na vojnu bazu Shayrat u Siriji, ali traže da se dalje akcije vode u okviru organizacije Ujedinjenih naroda.

Reakcije na američki raketni napad u Siriji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Sjedinjene države su nastupile same u napadu na sirijsku vojnu bazu Shayrat odakle je, vjeruje se, poletio avion koji je izveo kemijski napad na civile. Ali evropski saveznici su ponudili svoju podršku Washingtonu.

"Suočavajući se sa svojim prvim testom zbog pogibije stotinak ljudi, među njima i djece, od strane režima, vjerujemo da je Trumpova administracija postupila pravedno, i mi u potpunosti podržavamo tu akciju", izjavio je Michael Fallon, ministar odbrane Britanije.

Njemačka je reagirala na sličan način.

"Napad koji su izvršile Sjedinjene države je razumljiv ako se uzmu u obzir dimenzije ratnog zločina i patnje nedužnih ljudi, i blokade u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda", rekla je njemački kancelar, Angela Merkel.

Trumpova administracija kaže da je udar na vojnu bazu Shayrat direktan odgovor na upotrebu kemijskog oružja protiv stanovništva grada u provinciji Idlib koji je u pobunjeničkim rukama - a uslijed čega je nastradalo preko 70 ljudi i više od desetoro djece. Damask međutim poriče odgovornost.

I francuski predsjednik smatra da je washingtonski odgovor bio srazmjeran.

"Smatram da je ova operacija adekvatan odgovor koji se sada mora nastaviiti na međunarodnom nivou, unutar okvira Ujedinjenih naroda", izjavio je predsjednik Francuske, Francois Hollande.

Predsjednik Trump se već ranije udaljio od američkog insistiranja na odstranjivanju Bashar al-Assada sa vlasti u Siriji.

U Evropi je i nadalje prisutna određena nervoza zbog nepredvidljivosti američke vanjske politike.

"Američka politika u Siriji - prije svega vojna intervencija - utječe na ključna pitanja u Evropi, uključujući kako sigurnost, tako i probleme poput terorizma, i migracije. U ovom slučaju, mi zasigurno ne vidimo mogućnost veće eskalacije američke vojne intervencije", kaže Jonathan Wood iz organizacije Control Risks.

Raketni napad protiv predsjednika Assada - saveznik Moskve, imaće utjecaja na ionako načete odnose sa Rusijom zbog njenih akcija u Ukrajini.

"Ne bi bili iznenađeni ako bi kao odgovor na ovaj raketni napad, vidjeli povećanu učestalost vojnih vježbi ruskih snaga u toj regiji - u svakom slučaju, rusko gomilanje trupa, pa čak i zveckanje oružjem na granicama Sjeveroistočne Evrope. Ali u osnovi, nije vjerovatno da će doći do značajnije promjene stanja u Evropi", dodaje Jonathan Wood.

Prema analitičarima, saveznici Sjedinjenih država čekaju da vide da li je riječ o jednokratnom napadu ili o početku duže vojne kampanje protiv sirijskog režima.((Henry Ridgwell, for VOA News, London.))

HEAD: European Allies Offer Cautious Welcome To US Missile Strikes, Urge UN Action
TEASER: Nervousness over ‘unpredictability’ of US foreign policy
TWEET: : #European Allies Offer Cautious Welcome To #US #Syria #Missile Strikes, Urge #UN Action
DATE: 04/07/2017
PUBLISHED AT: Friday, April 07, 2017 11:42:50 AM
BYLINE: Henry Ridgwell
NUMBER: 18219385
TRT: 2:40

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG