Linkovi

Senat raspravlja o ruskom pokušaju miješanja tokom izbora


Na saslušanju u Obavještajnom odboru Senata strušnjaci su govorili o besprimjernoj i u velikoj mjeri uspješnoj kampanji Rusije sa kojom je utjecala na političku konverzaciju tokom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora.

Senat raspravlja o ruskom pokušaju miješanja tokom izbora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Svjedoci su samo potvrdili ono u čemu se obje političke stranke već mjesecima slažu: "Ruski predsjednik Vladimi Putin je naredio pažljivo konstruiranu smišljenu kampanju za podrivanje naših izbora", rekao je demokratski senator Mark Warner

Stručnjaci za Rusiju i sigurnost su iznijeli kako je Rusija koristila kibernetičke napade i detaljno razrađenu kampanju dezinformacija da bi zbunili američke birače i da bi ih zavadili.

"Rusija koristi moć politike umjesto politike moći da bi tako pobijedio u jednom novom hladnom ratu", rekao je Clinton Watts, stručnjak iz institucije Foreign Policy Research Institute.

Nekoliko sati ranije, i Putina su upitali o pokušaju utjecanja na američke izbore, što on odlučno odbija: "Čitajte mi sa usana: NE!", rekao je.

Svjedoci pred Obavještajnim odborom su međutim iznijeli opsežne dokaze, dodajući da je Rusima pomoglo i to što je Trumpova kampanja bezrezervno preuzimala dezinformacije iz Moskve vezane za Hillary Clinton. Neki vjeruju da će vjerovatno i Trump postati meta Rusije na kraju.

"Njihove akcije su bazirane na unutrašnjim potrebama i vanjskopolitičkim ciljevima Rusije. Okrenuće se oni i protiv predsjednika Trumpa. I pobijediće, jer vode takvu dvostruku igru", dodao je Clinton Watts.

Među izjavama ima i poziva na dvostranački pristup u istragama, a jedan demokratski senator je ponovo zatražio da predsjednik Trump pokaže svoje poreske prijave.

"Ključ uspješne istrage je praćenje traga novca. Informacije u financijama Donalda Trumpa, njegove obitelji i suradnika možda će nas dovesti do Rusije", naglasio je demokratski senator Ron Wyden.

Trump je u nekoliko navrata odlučno poricao bilo kakve odnose sa Rusijom za vrijeme ili nakom kampanje. On sumnja u istinitost obavještajnih informacija o ruskom miješanju i okrivljuje medije da vode klevetničku kampanju protiv njega.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG