Linkovi

Melania Trump u ulozi prve dame SAD


Prva dama Sjedinjenih država, Melania Trump se nije puno pokazivala u javnosti tokom prvih mjeseci nakon inauguracije svog muža, predsjednika Donalda Trumpa, ali je svakako spremna preuzeti više ceremonijalnih dužnosti u narednom periodu.

Melania Trump u ulozi prve dame SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Prva dama Melania Trump je održala govor i učestvovala na ceremoniji dodjele Međunarodne nagrade žena za hrabrost održane u State Departmentu u Washingtonu. Prva dama se inače nije puno pokazivala u javnosti tokom ovih prvih mjeseci nakon inauguracije svog muža; stručnjaci pak misle da je ona voljna preuzeti više ceremonijalnih dužnosti u narednom periodu. Slijedi prilog novinarke Glasa Amerike, Elizabeth Cherneff.

U Washingtonu, u State Departmentu, prva dama je pozdravila ovogodišnje dobitnice međunarodne nagrade žena za hrabrost.

"Svaka od ovih herojskih žena ima svoju izuzetnu priču o hrabrosti koja treba da inspiriše sve nas da bi postigle i više nego što smo to ikad mogle zamisliti", rekla je Melania Trump.

To je bila jedna od rijetkih javnih nastupa gospođe Trump kojoj se baš ne žuri da zauzme svoje mjesto pod reflektorima javnosti nakon inauguracije svog muža.

U februaru je imala svoj prvi javni izlet na Floridi, gdje je posjetila jedan muzej i vrt sa ženom Japanskog premijera.

Tokom prošlog mjeseca je prisutvovala dobrodošlici premijera Netanyahua i njegove žene u Bijeloj kući, zatim je pratila muža i povodom njegovog prvog obraćanja u Kongresu.

Ali njena odluka da živi sa sinom u New Yorku do kraja školske godine znači da je manje uz svog muža i pred očima javnosti - što nije bilo karakteristično za druge predsjedničke bračne parove, kaže profesorica Myra Gutin putem Skype-a.

"Od samog početka je izgledala vrlo povučena. Nisam sigurna da joj se dopala ideja o politici, pogotovu politici na najvišem nivou u koju je dospjela povodom predsjedničke utrke. Mislim da će joj trebati vremena da se osjeća lagodno u toj ulozi" - to je mišljenje profesorice Gutin sa Univerziteta Rider.

Ali prva dama je polako počela preuzimati sve više od te tradicionalne uloge, čitajući bolesnoj djeci u jednoj njujorškoj bolnici, i učestvujući na svečanom ručku u Washingtonu povodom proslave međunarodnog dana žene.

Borba protiv internetskog zlostavljanja i jačanje položaja djevojaka i žena, to su dvije teme za koje je rekla da će se zalagati kao prva dama, a što je podiže u rang svojih prethodnica.

"Barbara Bush je promovirala pismenost. Laura Bush je bila zagovornica i pismenosti i obrazovanja. Nešto ranije, Hillary Clinton kao prva dama je bila veliki pobornik za zdravstveno osiguranje. Sve su to teme koje spadaju u djelokrug prvih dama. Shodno tome, internetsko zlostavljanje koje prije svega pogađa djecu i mlade ljude, a pored toga i jačanje položaja žena će svakako biti u skladu sa projektima angažiranosti njenih prethodnica", kaže profesorica Myra Gutin.

Ali za sada, prva dama Amerike se još uvijek prilagođava ulozi na tom visokom položaju koji privlači pažnju globalne javnosti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG