Linkovi

Rex Tillerson putuje u Brisel i Ankaru


Na svom prvom sastanku sa svojim kolegama u NATO-u, državni tajnik Rex Tillerson će u petak zatražiti od evropskih saveznika da više ulažu u odbranu.

Rex Tillerson putuje u Brisel i Ankaru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Prije toga, u četvrtak, Rex Tillerson odlazi u Tursku da bi razgovarao sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom o borbi protiv militanata Islamske države u Siriji i mogućim rješenjima izbjegličke krize u toj zemlji.

Dopisnica Glasa Amerike iz State Departmenta, Nike Ching je pripremila prilog o tome.

Vojne snage pod vođstvom SAD povećavaju borbu za preuzimanje sirijskog grada Raqqe od Islamske države. Cilj koalicionih partnera u borbi protiv Islamske države je stabilizacija područja oslobođenih od militanata i povratak izbjeglica u svoje domove.

Američki državni tajnik Rex Tillerson ove sedmice putuje u Tursku - a zatim i u NATO - da bi iskoristio postignuti napredak na prošlosedmičnom sastanku koalicionih partnera u Washingtonu.

"I nadalje radimo na definisanju plana akcije u Siriji, ali mogu vam reći da će Sjedinjene države povećati pritisak na ISIS i al-Qaidu, i radiće na uspostavljanju unutarnjih zona stabilnosti putem prekida vatre što će omogućiti povratak izbjeglica u svoje domove", rekao je Rex Tillerson.

To je, međutim težak zadatak, kaže stručnjak za Bliski istok, Daniel Serwer: "Turci bi željeli imati sigurnosne zone; oni zagovaraju njihovo stvaranje već godinama. Ali takve zone je jako teško uspostaviti, održavati i odbraniti."

Prije svog prvog sastanka sa ministrima vanjskih poslova u NATO-u, Tillerson se susreo sa svojim kolegama iz Baltičkih država koji su izrazili povjerenje u američku podršku za NATO.

Razgovori u NATO-u prethode Tillersonovom putu u Moskvu, i time prestaje kontroverza zbog ranije odluke o neprisustvovanju sastanku sa saveznicima.

"Saveznici očekuju od Tillersona privrženost održavanju sankcija u vezi sa Ukrajnom; isto tako očekuju i uvjeravanje da predsjednik neće izdati NATO savez zbog odnosa sa Rusijom", kaže Daniel Serwer iz Instituta za Bliski Istok.

Tillerson će, međutim, svakako naglasiti da za Sjedinjene države više nije prihvatljivo disproporcionalno finansiranje odbrane u NATO savezu. On će se konzultirati sa savjeznicima i o njihovoj većoj ulozi u poboljšanju sigurnosti u Ukrajni i o potrebi vršenja pritiska na Rusiju da prestane sa agresijom na svoje susjede.

HEAD: Advancing Counter-Terrorists Campaign High on Agenda in Tillerson’s Meetings with Turkey and NATO

TEASER: Tillerson Will Press NATO on Defense Spending While Washington is Eyeing Next Steps in the Campaign to Defeat Islamic State Militants and to Stabilize Refugee Crisis

DATE: 03/29/2017

PUBLISHED AT: Wednesday, March 29, 2017 1:25:26 AM

BYLINE: Nike Ching

NUMBER: 18101109

TRT: 2:16

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG