Linkovi

Na vidiku nova nuklearna politika u SAD


T
T

Ujedinjeni narodi su započeli sa pregovorima koji bi trebali voditi ka pravno obavezujućem međunarodnom sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja. Istovremeno,  Sjedinjene države upravo počinju sa svojom revizijom uloge nuklearnog naoružanja.

Na vidiku nova nuklearna politika u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Barack Obama je znao da će njegov nasljednik preokrenuti neke njegove političke smjernice, među njima i Obaminu želju za ukidanje nuklearnog oružja u svijetu. Međutim, u prvoj reviziji nuklearne politike nakon 2010, Sjedinjene države vjerovatno ukidaju i moratorij na testiranje atomskog naoružanja.

"Nismo imali nijedno nuklearno testiranje već dvadesetak godina. U međuvremenu smo unaprijedili nuklearne bojeve glave a nije nam jasno koliko će te promjene utjecati na operativna scenarija", kaže Michaela Dodge, koja radi kao analitičar u organizaciji Heritage Foundation.

Zvaničnici u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost kažu da je u toku revizija nuklearnog stanja: vrši se prebrojavanje američkog nuklearnog oružja sa mogućnošću povećanja arsenala.

Rusi pomno prate sve ove aktivnosti, a misli se da Rusija čak ima veće nuklearne zalihe od Sjedinjenih država.

"Nova administracija još nema svoju nuklearnu politiku, i to je razumljivo. Ali je problem što u Republikanskoj stranki više niko nije za kontrolu naoružanja", kaže Sergey Rogov iz Savjetodavnog vijeća ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Važne ličnosti u Rusiji bi zaista htjeli nove odnose sa Amerikom, uključujući i dijalog o nuklearnom naoružanju.

"Ako bi Sjedinjene države bile spremne i predložile nešto interesantno, za rusku stranu bi bilo vrlo teško da kaže "Nyet, nas to ne zanima." To bi bilo nemoguće", kaže Victor Mizin iz Instituta za međunarodne odnose u Moskvi.

Ali u nekim washingtonskim krugovima još uvijek ima dosta skepse kada je u pitanju vjerovanje Rusima koje optužuju da se ne pridržavaju postojećih nuklearnih sporazuma.

"I dobro je poznato, da se Sjedinjene države obično isuviše drže tih sporazume dok Rusima dozvoljavaju veći prostor za manevrisanje da ne bi došlo do propasti tog sporazuma", mišljenja je Michaela Dogde, Heritage Foundation.

Zagovornici kontrole naoružanja se nadaju da će revizija nuklearnog stanja zadržati stav protiv proliferacije oružja.

"Vjerujem da će vremenom predsjednik Trump i njegov tim u Pentagonu prepoznati potrebu za sporazumom o ograničavanju naoružanja sa Rusijom, koji se može kontrolisati. Mi nismo za novu utrku u naoružanju. Ne želimo otvoriti vrata za nove vrste nuklearnog oružja i za njihova testiranja što bi moglo imati pogubne posljedice po globalnu redukciju količine i proliferacije naoružanja", kaže Daryl Kimball, izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja.

Revizija nuklearnog stanja će trajati između 12 do 18 mjeseci tako da će biti dovoljno vremena za živu raspravu između predstavnika administracije i stručnjaka u Pentagonu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG