Linkovi

Zagađena mora i oceani


Osam milijuna tona plastike dospijeva svake godine u oceane nanoseći puno štete životinjskom svijetu u morima. Novinar Glasa Amerike, Mike O'Sullivan je pripremio prilog o jednom dokumentarnom filmu pod naslovom Plastični ocean koji je posvećen ovom problemu zagađivanja morskih voda.

Zagađena mora i oceani
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

Plastični mulj i smeće uništava mora i oceane. Jedna filmska ekipa je napravila dokumentarni film o tome.

A Julie Andersen iz Fondacije Plastični ocean kaže da to što mi vidimo tek je kao vrh ledene sante, i kaže: "Polovica otpada, čak i plastike, spušta se na dno, a sve ono što ostane na površini raspada se u sitne komade".

Filmska ekipa je pronašla smeće u oceanskim vrtlozima, ili kružnim strujama koje nose sa sobom velike koncentracije smeća u Atlantskom, Indijskom i Tihom Oceanu, što neki zovu plutajućim plastičnim otocima.

"Ali ono što smo našli na Pacifiku to nisu bili plutajući otoci od plastike, nego plastični smog koji je prožimao i zagadio svu vodu u tom području", kaže Adam Leipzig, producent dokumentarnog filma Plastic Ocean.

To smeće je vidljivo zarazilo lanac ishrane, ali je još opasnije na mikroskopskoj razini zbog interakcije plastičnih djelića sa drugim zagađivačima.

"Teški metali, farmaceutski ostaci, i industrijska otpadna voda su kao magnet koji se nakalemi na plastiku, i kad morska bića konzumiraju plastiku, toksini se ugrade u njihovo masno tkivo", ukazuje na problem Adam Leipzig.

A njih jedu ostala morska bića kao i ljudi.

Među najgore zagađivače plastikom spadaju Kina, Indonezija, Filipini, Tajland i Vietnam. Sjedinjene države se nalaze na 20. mjestu; iako su lideri u reciklaži, ipak proizvode i koriste puno plastike.

Ima puno nastojanja da se ovaj problem riješi, uključujući i jedan nedavno otvoreni centar za reciklažu u Libanu. Ali Julie Andersen misli da nije dovoljno.

"Treba smanjiti proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu kao što su slamčice, čaše i kese, i koristiti alternativne materijale", kaže.

Jer čista i zdrava voda u oceanima je neophodna i za naš opstanak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG