Linkovi

Washington: Konferencija o borbi protiv ISIS-a okuplja predstavnike 68 zemalja svijeta


Američki državni sekretar Rex Tillerson je, kako smo spomenuli na početku, domaćin prvog sveobuhvatnog sastanka ministara vanjskih poslova i visokih zvaničnika iz 68 zemalja i međunarodnih organizacija koje su dio koalicije za borbu protiv Islamske države. Tu koaliciju predvode Sjedinjene države i to je prvi sastanak takve vrste od 2014. State department navodi da je cilj konferencije koja počinje sutra - ubrzati međunarodne napore ka poražavanju ISIS-a u područjima koje još uvijek kontrolira u Iraku i Siriji, i povećati pritisak na njegove ogranke i mreže.

Borba protiv Islamske države i pitanje stabiliziranja Iraka i Sirije biće fokus prve velike konferencije kojoj će domaćin u Washingtonu biti državni sekretar Tillerson. Koalicija je učinila znatan napredak, ali još ima dosta toga da se učini, kaže vršilac dužnosti glasnogovornika State Departmenta, Mark Toner.

Prije svega to je šansa za novu administraciju da procijeni gdje smo i šta želimo uraditi u budućnosti. Vjerujem da će državni sekretar izaći sa novim idejama i pristupima i novim načinima poražavanja ISIS-a, rekao je Toner.

Strateška sesija će biti prilika za Tillersona da se sastane licem u lice sa američkim saveznicima, kaže Michael OHanlon.

Ako ima nekih svježih političkih ideja, tim bolje, ali nije neophodno, nije čak ni obavezno da se to desi na prvom susretu, jer se ljudi moraju upoznati, i moraju upoznati Rexa Tillersona i Donalda Trumpa, to nisu osobe koje su uveliko poznate širem spektru vanjske politike ili zajednici nacionalne sigurnosti, naročito ne na osobnom nivou, kaže O Hanlon.

On dodaje da će biti dosta pitanja oko kojih postoje nesuglasice , a o kojima će koalicioni partneri razgovarati.

Kada je u pitanju Turska, oni imaju milione izbjeglica na svojoj teritoriji i rat u Siriji čini se nema kraja. Zapadno Evropljani su i dalje nervozni zbog boraca ISIS-a koji se vraćaju kući, osobito onih koji su na bojna polja otišli iz svojih zemalja i koji se vraćaju sa nastojanjem provođenja terorističkih kampanja. Stoga niko nije sretan, i niko ne bi trebao biti sretan, nalazimo se u središnjoj fazi ove kampanje, kaže O Hanlon.

Donald Trump je kritizirao tadašnjeg predsjednika Baracka Obamu zbog, kako je rekao, slabe borbe protiv militanata ISIS-a, i analitičari čekaju da vide da li će nova administracija izraditi novu strategiju, s obzirom da se centar borbene akcije, kako se očekuje, pomjera na samo proglašeni glavni grad Islamske države, Raqqu.

XS
SM
MD
LG