Linkovi

Prva turneja Rexa Tillersona po Aziji kao državnog sekretara


Prva turneja Rexa Tillersona po Aziji kao državnog sekretara
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

U vrijeme političkih previranja u Južnoj Koreji oko opoziva predsjednice, te rastućih napetosti s Kinom oko proturaketne obrane, državni sekretar Rex Tillerson odlazi na svoju prvu turneju po Aziji kao najviši diplomat Sjedinjenih Država.

Put dolazi nakon što je Sjeverna Koreja početkom mjeseca ispalila četiri balističke rakete u more uz sjevernozapadnu obalu Japana.

Prijetnja od nuklearnih i balističkih raketa iz PjongJanga važna je tema Tillersonovih razgovora.

MARK TONER, GLASNOGOVORNIK STATE DEPARTMENTA: "Nastavak testiranja i povećanja programa naoružavanja jako nas zabrinjava i dolazi do točke kad ćemo morati razmisliti o alternativama. To je dijelom svrha ovog putovanja, razgovarat ćemo sa saveznicima i partnerima u regiji da bi došli do novog pristupa Sjevernoj Koreji."

Washington, međutim, možda nije spreman na izravni dijalog s odmetnutim režimom.

Toner: "Uzevši u obzir nedavne poteze Sjeverne Koreje, mi nismo spremni na direktni angažman s njima. Ne želimo na bilo koji način nagraditi loše ponašanje."

Sjedinjene Države će proslijediti s planom za postavljanje proturaketnog obrambenog sistema, nazvanog Terminal High Altitute Area Defense, u Južnoj Koreji, čemu se Kina snažno protivi.

RICHARD BUSH, BROOKINGS INSTITUTION: "Mislim da bi Kina trebala biti bijesna na Sjevernu Koreju, koja stvara potrebu za tim sistemom. Okrenimo se problemu, samom korijenu problema, a ne vanjskim manifestacijama problema. Problem je Sjeverna Koreja."

U Kini, najviši američki diplomat će nastaviti na liniji ranijeg telefonskog razgovora između predsjednika dviju zemalja, Donalda Trumpa i Xi JinPinga, i drugih kontakata na visokoj razini, s ciljem ostvarivanja konstruktivnih bilateralnih odnosa uz osiguranje da će se Peking pridržavati propisa u oblasti trgovine.

XS
SM
MD
LG