Linkovi

Potreti hrabrosti


Portreti hrabrosti
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Otkada je napustio Bijelu kuću 2009-e godine, bivši predsjednik George W. Bush nikad nije kritizirao svoje nasljednike, a nije govorio ni svoje mišljenje o unutarnjoj ili vanjskoj politici. Ali je i nadalje aktivan u zagovaranju interesa vojnih veterana. Pisaći stol u Ovalnom uredu je zamijenio stalkom za slikanje, i time radi na podizanju svijesti i skupljanju fondova za tranziciju vojnih veterana u civilni život, i za pomoć u zaliječenju ratnih ozljeda. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Kane Farabaugh.

Kada se Johnnie Yellock prijavio u Zrakoplovne snage Sjedinjenih država, znao je da će mu život često biti u opasnosti.

"Prijavili smo se kao volonteri za vrijeme rata. Znali smo što nas čeka i ja sam bio spreman poginuti za domovinu", kaže ratni veteran Johnnie Yellock.

Ratni uslovi često puta promijene i najbolje sastavljene planove a to se desilo i Johnnieju Yellocku. 2011. godine u Afganistanu njegovo vozilo je nagazilo na improviziranu eksplozivnu napravu.

"I tako sam se od vođe napada na ratištu odjednom našao na nosilima, potpuno bespomoćan i uklonjen sa mjesta ratnih operacija", prisjeća se Johnnie Yellock.

Eksplozija mu je teško oštetila obje noge, i time mu se završila i vojna karijera. Johnniejeva majka, Reagan govori u promjeni života za cijelu obitelj: "Ovaj događaj je potresao cijelu našu obitelj; bilo je to jedno traumatsko iskustvo za sve nas."

Prelazak sa aktivne vojne službe u civilni život i mirovinu nije bio jednostavan proces za Johnnieja. Da bi mu spasili nogu, morao je imati čak trideset operacija. Ta povreda ga je dovela i u galeriju u predsjedničkom muzeju Georga W. Busha u Dallasu, savezna država Texas, jer je i on postao dio jedne izložbe.

"Dobijanje takvog poziva je velika je čast, kao i saznanje da je naš bivši vrhovni komandant posvetio toliko vremena slikajući nas- 'ranjene ratnike'", sa sjetom govori Johnnie.

U radio intervjuu sa Glasom Amerike bivši predsjednik Bush je govorio o Yellocku i 97 drugih ranjenih veterana - "ratnika" koji su mu poslužili kao ispiracija za slikanje potreta, a koji su tiskani i u knjizi pod naslovom Portreti hrabrosti: odavanje počasti vrhovnog komandanta američkim ratnicima.

Bush sada koristi slikarsku četku u čast onih koje je kao vrhovni komandant oružanih snaga slao na ratišta i u zone opasnosti.

"Rijetko naiđem na takvog veterana koji bi mi rekao da sam ja prouzrokovao njihovo stradanje. To su volonteri i bilo im je jasno da odlaze u odbranu zemlje. I potpuno su bili svjesni toga o čemu se tu radilo. I svaki puta se trude da stave do znanja svom starom vrhovnom komandantu da su svjesni te žrtve koju su podnijeli za sve nas. I uradili bi to ponovo", kaže predsjednik George W. Bush.

"Nije nam žao zbog toga što smo uradili. Ako bi se ukazala potreba, opet bi uradili isto", potvrđuje Johnnie Yellock.

"I dok slikam ove portrete, razmišljam o karakteru tih ljudi koji umjesto samosažaljevanja i žalbe, kažu: Gospodine, ja bih to opet uradio", naglašava predsjednik Bush.

Prihodi od prodaje knjige Portreti hrabrosti finansiraju programe Bushovog Instituta za Inicijativu vojne službe koje pomažu veteranima pri prelasku u civilan život, i finansiraju njihov oporavak kako od vidljivih tako i od nevidiljivih povreda rata.

Yelloch ih ima i jedne i druge. Za svoju hrabrost je primio Bronzanu zvijezdu i Purple Heart, i druga vojna priznanja. Za njega je zaista čast što je dio ove izložbe, ali sebe ne smatra herojem: "Ti vojnici koji se nisu mogli vratili, oni su heroji našeg vremena", kaže

Imena četvorice takvih heroja su ugravirana na narukvici koju Yellock rijetko kada skida. To mu je trajni podsjetnik na tu najveću moguću žrtvu u ratu koji se nastavlja i danas.


XS
SM
MD
LG