Linkovi

Prvi Oskar za glumca Muslimana


Na dodjeli Oskara u Holivudu film Mjesečina je osvojio titulu najboljeg filma - nakon što je za podjednika proglašen pogreškom - La La Land. Ali je na kraju večeri La La Land ipak osvojio šest nagrada, iako je je izgubio titulu najboljeg filma.

Prvi Oskar za glumca Muslimana
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Na ovogodišnjoj dodjeli Oskara u Holivudu film Mjesečina/Moonlight je osvojio titulu najboljeg filma - nakon što je za podjednika proglašen pogreškom - La La Land. Kritičari i poznavatelji sedme umjetnosti kažu da je ovo bila nasramotnija greška u povijesti dodjele Oscara.
Ali je na kraju večeri La La Land ipak osvojio šest nagrada, iako je je izgubio titulu najboljeg filma.

Romantični mjuzikl La La Land je dobio Oskara za scenografiju, originalnu muziku i originalnu pjesmu; Emma Stone je najbolja glumica, a Damien Chazelle nabolji redatelj; u jednom trenutku je La La Land proglašen i za najbolji film, ali je ispalo da je to bila greška koja je ipak relativno brzo ispravljena, i Oskar je pripao Mjesečini, priči o odrastanju mladog crnačkog homoseksualca iz neprivilegovane sredine.

Mahershala Ali je dobio priznanje za najbolju sporednu ulogu, što je prvi Oscar za glumu jednom Muslimanu, a film je osvojio Oskara i za scenarij, nakon toga što je bilo dosta kritike zbog nedostatka raznovrsnosti među ranijim dobitnicima ove prestižne nagrade.

Viola Davis je najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu Fences, a Casey Affleck je dobio Oskara kao najbolji glumac u filmskoj drami Manchester by the Sea.

Iranski redatelj Asghar Farhadi je osvojio Oskara za najbolji strani film The Salesman, ali nije prisustvovao ceremoniji u znak protesta zbog imigracione politike predsjednikaTrumpa.

Ni ovogodišnja proslava dakle nije oskudjevala u drami, a završetak je bio iznenađujući.XS
SM
MD
LG