Linkovi

BiH: Krajem sedmice savjetovanje o reviziji presude


Međunarodni sud pravde je 2007. godine je oslobodio Srbiju od optužbe da je odgovorna za genocid u Srebrenici
Međunarodni sud pravde je 2007. godine je oslobodio Srbiju od optužbe da je odgovorna za genocid u Srebrenici

Savjetovanje u vezi zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi Bosne i Hercegovine (BiH) protiv Srbije biće održano u petak, 17. februara, u Sarajevu.

Nakon toga se očekuje i konačna odluka o podnošenju zahtjeva za reviziju presude. Organizator je Fondacija Pravda za BiH i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, a pokrovitelj je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Najava mogućnosti podnošenja zahtjeva, očekivano, podijelila je političare. Složni su da se podnošenjem zahtjeva ulazi u krizu.

O zahtjevu za reviziju presude danas je govorio i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić.

„S obzirom da je svima jasno da će odluka biti donesena nakon sastanka u petak. U petak se okupljaju nevladine organizacije, a ne institucije Bosne i Hercegovine, više je nego jasno da ova tužba nema legitimitet Bosne i Hercegovine”, kaže Ivanić.

Ivanić smatra da je riječ o „jednom vrlo ozbiljnom ulasku u krizu”, te sviju poziva a dobro promisle o svojim potezima.

„Pogrešnost pristupu ovom problemu nikome neću oprostiti”, dodao je on.

Izetbegović je stava da se ne može trgovati sa zahtjevom za reviziju presude, niti se mogu praviti politički kompromisi.

„Mislim da ćemo se suočiti sa najtežom postdejtonskom krizom. Mislim da mi naprosto ne možemo aktivno zaustaviti, jer ono što se od nas očekuje, od mene, da aktivno zaustavljam agenta u njegovom pokušaju da ostvari. Ovo nije nešto što je upućeno protiv srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, Srbiji”, kazao je ranije Izetbegović.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) navode da zahtjev za reviziju presude nije pitanje jedne stranke niti jednog lidera, već pitanje istine i pravde.

Na temu zahtjeva revizije presude Predsjedništvo BiH nije zasjedalo, jer nisu bili saglasni.

Na pitanje ko nije bio saglasan, Ivanić je odgovorio: „Druga dva člana Predsjedništva. Jedan (Dragan Čović) iz razloga vrlog jasnog, jer je rekao da ne podržava tužbu, ali da neće da učestvuje ni u kakvom preglasavanju”.

BiH je Međunarodnom sud pravde podnijela tužbu da protiv Srbije, smatrajući je odgovornom za genocid počinjen u BiH. Presudom, koja je objavljena 2007. godine, Srbija je oslobođena od optužbe za odgovornost počinjenja genocida u Srebrenici uz obrazloženje da preko svojih organa i zvaničnika u tome nije učestvovala.

U podnošenju zahtjeva za reviziju presude moraju se priložiti novi ključni dokazi. Za sada, javnosti nisu saopštene informacije o eventulanim novim dokazima. Rok za podnošenje zahtjeva ističe 26. februara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG