Linkovi

SAD: Predsjednička odredba o zabrani ulaska u zemlju - sada predmet suda


Američki državni apelacioni sud je jučer odbio da ponovo uspostavi zabranu na putovanje ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja koju je potpisao predsjednik Donald Trump. Panel apelacionog suda je saopćio da vlada nije pokazala vjerovatnoću da može postići uspjeh na osnovu svoje žalbe, niti je pokazala da bi neuspjeh da se proces zaustavi doveo do nepopravljive štete.

Tročlani panel iz 9 og okružnog apelacionog suda u San Franciscu je jednoglasno odbio da blokira odluku nižeg suda kojom je suspendirana zabrana putovanja I dozvoljeno putnicima, kojima je to prethodno bilo zabranjeno, da uđu u Sjedinjene države.

Neposredno nakon što je sud objavio svoju odluku, Donald Trump je poslao Twitter poruku u kojoj kaže Vidimo se na sudu, sigurnost naše zemlje je u pitanju. On je kasnije reporterima u Bijeloj kući rekao da je sud donio političku odluku kojom se ugrožava nacionalna sigurnost.

Nalazimo se u situaciji gdje je naša nacionalna sigurnost dovedena u pitanje I to je veoma ozbiljna situacija, zato se radujemo da ćemo ih vidjeti na sudu I dobićemo slučaj, rekao je Trump.

Na konferenciji za novinare u Seattlu, Bob Ferguson, ministar pravde savezne države Washington, koji se zalagao protiv ponovne uspostave zabrane na putovanje, nazvao je odluku apelacionog suda pobjedom za američki ustav.

Mi smo zemlja zakona I ti se zakoni odnose na svakoga u našoj zemlji, uključujući I predsjednika Sjedinjenih država, rekao je Bob Ferguson.

Advokat August Flentje je rekao da je Trumpova izvršna naredba bila uveliko u okviru predsjedničkih ovlasti koje mu daju kongres I ustav.

Ali javni pravobranitelj iz savezne države Washington Noah Purcell je rekao da bi ponovna uspostava zabrane bez punog zakonskog razmatranja mogla zemlju baciti nazad u stanje haosa. Slučaj će se vjerovatno naći na Vrhovnom sudu.

XS
SM
MD
LG