Linkovi

Svijet: "Jedna pruga, jedan put" otvara novu eru


Prvi kineski teretni voz na Barking Intermodal Terminal-u, nedaleko od Londona (18. januar 2017.)
Prvi kineski teretni voz na Barking Intermodal Terminal-u, nedaleko od Londona (18. januar 2017.)

Prvi teretni voz, izravno od Kine do Britanije, je još jedan kamen u mozaiku kineskih nastojanja da ožive, na savremen i ekonomičan način, stari „Put svile.“

Nakon 18 dana i 28 hiljada pređenih kilometara kroz Kazastan, Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku, Njemačku Belgiju, Francusku i tunelom ispod Lamanša, 68 kontejnera sa kućnim potrepštinama, odjećom, tekstilom putničkim koferima stiglo je iz Kine na londonsku željezničku stanicu.

Taj, povijesno prvi teretni voz, izravno od Kine do Britanije, je još jedan kamen u mozaiku kineskih nastojanja da ožive, na savremen i ekonomičan način, stari „Put svile“, nekadašnje trgovinske rute od Azije do Evrope.

Phillippa Edmunds, predstavnica grupe BRITISH CAMPAIGN FOR BETTER TRANSPORT, o novom načinu transporta kineskih proizvoda na evropski prostor kaže:

"Vozom je dva puta brže nego morem. Mnogo, mnogo je ekološki čišće i jeftinije od avionskog prevoza. Transpost vozom je 20 puta ekološki čišći od avio-prevoza."

Analitičari procjenjuju da je to istovremeno i snažna politička poruka o spremnosti kineska vlade da uspostavlja nove trgovinske ruke i prodire na nova tržišta. Tim vozom, projektom kineske vlade nazvanom "Jedna pruga, jedan put" dopremljen je teret u 15 evropskih gradova.

Jie Yu, analitičarka pri LONDON SHCOOL OF ECONOMICS, ističe:

"Domaće kinesko tržište sada uveliko stagnira. Kini su itekako potrebna nova tržišta koja će apsorbirati veliku kinesku proizvodnju. Očigledno je da će prevoz kineskih proizvoda teretnim vozovima biti snažan zamajac kineskog izvoza i vraćanja samopouzdanja kineskih proizvođača."

Prva vožnja teretnog voza od Kine do Evrope podudarila se i sa još jednim, takođe do sada nezabilježenim putovanjem. Xi Jinping je prvi predsjednik Kine koji je pristvostvao Svjetskom ekonomskom forumu u Švajcarskoj. Govoreći na tom forumu on je poručio:

"Protekcionizam je kao zatvaranje samog sebe u mračnu komoru. Vjetar i kiša mogu biti zadržani vani, ali i svjetlo i zrak."

Bio je to, blag, indirektan odgovor na oštre kritike kineske trgovinske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa i reakcija na njegovo obećanja da će američke interese u budućim dogovorima i sporazumima stavljati prije svih drugih. Naime, kineska vlada naglašava, u danima nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću, nužnost i važnost slobodne trgovine, dok predsjednik Sjedinjenih Država tvrdi da trgovinska politika Pekinga nanosi velike štete američkoj ekonomiji.

Analitičarka Jie Yu, u tom kontekstu, ocjenjuje:

"Otvara se povijesno nova era. Kina pokazuje želju i spremnost da na svojim ramenima ponese više odgovornosti na svjetskoj sceni. To je pokazano i u Davosu."

U Evropi, gdje je oponiranje daljoj globalizaciji snažno izraženo, riječi kineskog predsjednika popraćene su odobravanjem. Da li to znači da bi nova trgovinska politika Sjedinjenih Država mogla postaći zbližiti Evropu i Kinu?

"Ne treba zaboraviti da u evropskom i kineskom bloku postoje različita, suprotstavljena mišljenja o slobodnom tržištu i da borba idejama o slobodnoj trgovini traje godinama. To je nešto što Evropska unija i Kina ne mogu riješiti preko noći" – zaključuje Jie Yu.

Administracija novog predsjednika Sjedinjenih Država, procjenjuju analitičari, jasno nagovještava novu eru globalnih trgovinskih odnosa i ističu da je ishod svih mogućih promjena globalnih ekonomskih i trgovinskih kretanja teško predvidjeti.

Svijet: "Jedna pruga, jedan put" otvara novu eru
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

XS
SM
MD
LG