Linkovi

Teške oluje, tornada i poplave pogodile razne dijelove SAD


Teške oluje, tornada i poplave pogodile razne dijelove SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Iznimno jake oluje pogodile su dijelove Sjedinjenih Država u zadnjih dva dana, usmrtivši dvadesetak ljudi i izazvavši velike materijalne štete. Jaki vjetrovi i poplavne kiše harali su istočnom obalom zemlje, sa tornadima u Georgiji, Mississippiju, Louisiani i Južnoj Karolini, a Kaliforniju je pogodila treća i dosad najjača oluja od početka godine. Više u izvještaju Zlatice Hoke.

Ovo naselje mobilnih kućica u Albanyju, u Georgiji, imalo je više od 200 domova. Gotovo sve je tornado uništio. Spasioci su pretraživali ruševine tragajući za mogućim zatrpanim ljudima, dok su stanovnici čekali da se vrate i vide što je ostalo od njihove imovine. Oni koje je oluja zatekla u kući kažu da im je bilo strašno.

ANTHONY MITCHELL, STANOVNIK ALBANYJA: "Prozori su eksplodirali, vrata izletila iz šarki, gips-kartonske ploče su se kidale sa zidova i letile kroz prozore. Čitava kuća se nadigla. Onda je drvo palo na kuću i mislim da ju je to zadržalo da i ona ne odleti."

Država Georgia je proglasila izvanredno stanje. Tragalo se za nestalima, među kojima i za dvogodišnjom djevojčicom koju je odnijela oluja. Zvaničnici kažu da je oluja bila teža nego što su mediji prvo javljali.

CHRIS COHILAS, ZVANIČNIK OKRUGA DOUGHERTY: "Uništeni su domovi, kuće koje su tu bile dugo vremena, farme, vočnjaci oraha, industrijski pogoni, skladište Proctor i Gamblea... Marinska logistička baza je pretrpjela ogromne štete."

Tornado je poharao i domove uz rijeku Cane, u Louisiani. Ovaj stanovnik Natcheza probudio se kad se njegov mobilni dom prevrnuo.

HOWARD JOHNSON, STANOVNIK NATCHEZA: "Na mene se srušila gomila stvari tako da sam mogao samo ispuzati van. Otpuzao sam do stabla oraha i držao se za njega dok sve nije prošlo. Sve je bilo gotovo za samo nekoliko sekundi nakon što sam stigao do oraha."

Na Zapadnoj obali, stanovnici južne Kalifornije brinu zbog mogućih odrona tla i blatnih klizišta od jakih kiša koje su pogodile to podrušje po treći puta u tri tjedna.

CHARLEEN GIOSSO, STANOVNICA JUŽNE KALIFORNIJE: "Sve godine koje ovdje živim, ovo je gore nego išta što sam ikad vidjela."

Deset metara visoki valovi prevrnuli su brod iz Prvog svjetskog rata Palo Alto, u zaljevu Monterey, pri čemu je pukao na dva dijela.

Olujni vjetrovi su primorali zvaničnike država New York i New Jersey da privremeno prekinu promet vlakova s aerodromom Newark. Uz Atlantsku obalu, stanovnici su bili upozoreni na moguće vjetrove uraganske jačine, kao i na poplave.

XS
SM
MD
LG