Linkovi

Nova Prva dama ponos Slovenije


Nije potrebno ni reći koliko je slavu ova inauguracija novog američkog predsjednika donijela maloj Sloveniji, bivšoj jugoslavenskoj republici! Melania Trump, nova prva dama Sjedinjenih Država, je očigledno žena koja je odsanjala ono što se popularno zove 'američki san'.

Nova Prva dama ponos Slovenije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00

Veliki osjećaj ponosa , uzbudjenja, i radosti proširio se Slovenijom, a posebno rodnim mjestom Melanije Trump, u kojem su mnogi pronašli nove, originalne načine da odaju počast prvoj dami Sjedinjenih Država koja je njihove gore list.

Sevnica, koja ima oko 5 hiljada stanovnika, srednjovjekovni je evropski gradić , koji je dobrano propatio tijekom Drugog svjetkog rata. U post-komunističkom periodu, postao je industrijski centar.

Ovaj industrijski gradić nije baš mjesto iz snova - ali, eto, sudbina je htjela da se veliki san ostvario za nekog upravo iz Sevnice.

Nakon što je odrasla u tipičnom post-socijalističkom naselju, Melania Knaus je krenula ka slavi, sreći i bogatstvu.

Sada Sevnica slavi djevojku koja je rodjena tu. U ovoj pekari, napravili su veliku tortu po uzoru na lijepu bivšu manekenku.

"Zaista smo ponosni na Melanijin uspjeh. Ona je jedna od nas, i sretni smo zbog njene sreće. Stoga pravimo i torte koje su prelijepe u svojoj jednostavnosti - upravo kao i naša Melanija", kaže vlasnica lokalne slastičarne, Nuša Vidmar.

Torta je posebno osmišljena - elegancija, uz nešto malo zlatnoga praha.

"Upotrijebili smo najbolje sastojke koje imamo, jer za našu Melaniju ide samo ono najbolje. Upotrijebili smo bijelu čokoladu, jer ona nosi puno bijeloga", dodaje Nuša Vidmar.

I Melanijinom suprugu je odata čast: u jednom lokalnom restoranu prave ukusni hamburger koji nosi ime novog američkog predsjednika. Na burger je nariban ukusni žuti slovenački sir - kako bi podsjetio na super-poznatu Trumpovu frizuru. A malo salse sa strane je dodato jer vlasnik vjeruje da ukus Meksika čini stvari pozitivnijim za sve. Evo ga - predsjednički hamburger!

"Ideju za sir sam naravno dobio od Trumpove kose. Ali da znate - ne pravimo mi nikakvu šalu na njegov račun ovim, nego da se zna da je u njegovu čast.Na to smo dodali argula salatu, da bude malo sofisticiranije...A poruka meksičke salse? Pa, smatramo da svatko zaslužuje dobru šansu, bez obzira odakle dolazi. Zato smo dodali i malo Meksika", kaže Denis Suhopoljac, kuhar.

Vinarije se spremaju izbaciti na tržište novo vino nazvano Prva Dama. Ovaj vinar, prijatelj Melanijine obitelji Knaus, kaže da su Sevničani tužni da Trump nikada nije posjetio gradić, a još tužniji što u posjet već tako dugo nije došla ni prva dama.

"E, da nam ona hoće doći, sa svojim velikim srcem, da zagrlil nekog od nas, u sred Ljubljane, i kaže: Evo me, došla sam...Svako u Sloveniji zaista to želi!",kaže Zdravko Mastnak, vinar i prijatelj obitelji Knaus.

No, za Melaniju Trump novi dom je Bijela Kuća usred Washingtona, iako ognjište u rodnoj Sevnici gori - čekajući njen posjet.

XS
SM
MD
LG