Linkovi

Populizam i osnovna ljudska prava


Tokom 2016, jedna od najvećih prijetnji ljudskim pravima je bio populizam, kaže se u Izvještaju organizacije Human Rights Watch. Izvještaj govori o implikacijama koje će predsjednički izbori u Sjedinjenim državama i u svijetu imati na ljudska prava, na izbjegličku krizu i na širenje demagogije.

Populizam i osnovna ljudska prava
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00

27. izdanje izvještaja je pregled stanja ljudskih prava u preko devedeset zemalja svijeta. Živimo u problematičnim vremenima; sve je veći broj populističkih lidera koji su pretnja za ljudska prava, kaže izvršni direktor organizacije Human Rights Watch, Kenneth Roth, i dodaje: "Nativizam, ksenofobija, rasizam, islamofobija i mržnja prema ženama su u porastu. Ako netolerantnost pobijedi, svijet će ući u mračna vremena."

Teroristički napadi su stvorili atmosferu straha i sumnje, a sve više preovlađuje osjećaj da vlade i elite ne vode računa o ljudima. To je stvorilo atmosferu nezadovoljstva koju su neki političari uspješno iskoristili.

"Predsjednička kampanja Donalda Trumpa je slikovita ilustracija te politike netolerantnosti...Trump je omalovažavao migrante i izbjeglice, napao jednog suca zbog porijekla, odbacio sve navode o seksualnom uznemiravanju žena, i obećao kresanje prava žene da kontrolira svoje tijelo", kaže direktor Roth.

Ali Trump kaže da je pobijedio zato što su Amerikanci bili nezadovoljni sa Obaminom administracijom. Roth vjeruje da se takva taktika širi u svijetu.

"Glavni zagovornici takve taktike su Marine Le Pen u Francuskoj i Geert Wilder u Nizozemskoj. Netolerancija je bila prisutna u Brexitu, u retorici Viktora Orbana u Mađarskoj, i Jaroslawa Kaczynskog u Poljskoj, a ima je i u desničarskim strankama od Njemačke do Grčke", nastavlja Kenneth Roth.

Larry Sabato iz Centra za politiku Univerziteta Virginia kaže putem Skype-a: "To treba da zabrine svakoga kome je demokracija važna, jer ono što se dešava u Sjedinjenim državama, Velikoj Britaniji i drugim sličnim demokracijama često puta se replicira i u drugim zemljama kao što su Francuska, Njemačka i druge."

Roth je uputio kritike i na račun moćnika u Rusiji, Turskoj, na Filipinima, u Egiptu i Kini, koji, po njemu, sve više nadomještaju odgovornu vlast i pravnu državu sa svojim autoritetom.

"Vlast predsjednika Erdogana u Turskoj je sve više diktatorska. Egipat pod predsjednikom Sisijem je izgradio sistem koji je mnogo represivniji nego što je bio sistem predsjednika Mubaraka. Predsjednik Putin ograničava pravo na okupljanje i izražavanje, kažnjava neslaganje i onemogućuje rad organizacija građanskog društva. Xi Jingping je u Kini krenuo putem slične represije", navodi niz primjera direktor Roth.

Roth je upozorio na to da i u Africi ima lidera koji su produžili svoj mandat, ili potpuno ukinuli vremensko ograničenje vlasti; a neki su nedavno objavili da više ne žele učestvovati u radu međunarodnog krivičnog suda.

XS
SM
MD
LG