Linkovi

Washington u znaku sigurnosnih mjera uoči inauguracije novog predsjednika


Washington u znaku sigurnosnih mjera uoči inauguracije novog predsjednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Od 58-me predsjedničke inauguracije dijeli nas samo jedan dan i u Washingtonu se dovršavaju posljednje pripreme. No, osiguranje na ulicama je ogroman zadatak, planiran mjesecima unaprijed. Prilog je pripremio Arash Arabasadi.

U petak će pročelje Capitola, zgrade američkog Kongresa, biti najveća pozornica u teatru američke politike.

Proteklog vikenda, pripadnici vojnih snaga su sudjelovali u probi za veliki dan.

Iza scene, međutim, već nekoliko mjeseci odvija se mnogo obimnija suradnja s ciljem osiguravanja jednog od temelja američke demokracije - mirnog prijenosa vlasti.

Sve počinje s osiguranjem odlazećeg i novoizabranog predsjednika.

BRIAN EBERT, US SECRET SERVICE: "Tajna služba je odgovorna za sigurnost ovog događaja u suradnji s partnerima iz policije i vojske."

Prema ranim procjenama, inauguraciji će prisustvovati i do 900 hiljada ljudi.

Ebert: "To je veliki događaj. Zahtijeva mnogo resusrsa. Mnogo je ljudi, ali mi raspolažemo pravim osobljem, imamo dovoljno osoblja, dovoljno resursa i dobar plan."

Taj plan uključuje osiguranje Washingtona zajedničkim snagama sa gotovo 5000 pripadnika vojske, od kojih mnogi dolaze iz drugih krajeva Amerike.

BEATRICE FLOREZ, LOGISTIČKI EKSPERT REZERVNIH VOJNIH SNAGA: "To je izazov, ali svi radimo na istom cilju. Svi želimo da događaj bude uspješan. Ja moram osigurati da svi stignu ovamo na vrijeme, da su nahranjeni, da imaju svaku stvar koju su tražili da bi proveli svoj zadatak."

Ove snage osguravaju dijelove zacrtane rute predsjedničkog mimohoda, ali Ministarstvo domovinske sigurnosti osigurava prisutne građane... ponekad jedne od drugih, posebno s obzirom da se očekuju prosvjed protiv Trumpa.

CHRIS GELDART, HOMELAND SECURITY AND EMERGENCY MANAGEMENT: "Mi osiguravamo da svatko može doći ovamo, reći što trebaju reći, doživi Washington na način kako želi, i da to učini miroljubivo, zakonito, i da, na kraju dana, svatko sigurno ode kući."

Inauguracija, naravno, ima vlastitu Twitter stranicu. A lokalna uprava Washingtona pruža na jednom mjestu sve informacije o zatvorenim ulicama.

Velik dio grada već osjeća pritisak mjera sigurnosti danima unaprijed.

XS
SM
MD
LG