Linkovi

Osvrt na istoriju predsjedničkih inauguracija u SAD


"Svečano se zaklinjem da ću vjerno vršiti dužnost predsjednika Sjedinjenih Država i da ću najbolje što umem čuvati, štititi i braniti Ustav Sjedinjenih Država." To su riječi koje su izgovarali svi novoizabrani predsjednici prilikom inauguracije tijekom dugogodišnje istorije Sjedinjenih Država.

Osvrt na istoriju predsjedničkih inauguracija u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Povijesno gledajući inauguralne ceremonije američkih predsjednika su oduvijek predstavljale mirni prijenos vlasti, ali su često odslikavale i krupne političke promjene.

Inauguracija novog predsjednika tradicija je američke demokracije, stara koliko i sama Amerika. Inauguracija predstavlja kraj jedne ere, i početak nove, kako u blagorodnim, tako i u teškim vremenima.

1933, predsjednik Franklin Roosevelt je položio zakletvu usred perioda Velike Depresije. Njegove riječi izgovorene prilikom inauguracije i danas nose snažnu poruku:

Dozvolite mi da potvrdim svoju čvrstu vjeru da jedino čega se moramo bojati jest sami strah! ”

1961, John Kennedy je isnpirisao mnoge mlade Amerikance legendarnim pozivom na službu:

Moji dragi sugradjani, ne pitajte šta to može vaša zemlja učiniti za vas - već se upitajte šta vi možete učiniti za svoju zemlju!

Dvadeset godina kasnije , Republikanac Ronald Reagan je ušao u BIjelu kuću uz obećanje da će smanjiti ogromnu američku administraciju:

U ovoj trenutnoj krizi, vlada nije rješenje naših problema - vlada jest problem.

Nakon što je odnio pobjedu u novembru, budući predsjednik Donald Trump je krenuo na turu posjećujući mnoge dijelove Amerike, kako bi glasačima potvrdio da će ispuniti sve ono što je obećao tijekom kampanje:

Ovo su zaista uzbudljivi dani. Naša priča još nije napisana, i ne znamo šta će pisati na papiru koji je još prazan. Medjutim, po prvi puta u mnogo godina, znamo da će svako od vas imati utjecaja na to što će biti napisano. To je naš novi pokret.

Zemlja je ipak i dalje podijeljena kada je u p itanju Trumpova pobjeda, a jedan od prvih izazova s kojima će se novi predsjednik susresti, jest pokušaj ujedinjavanja američkog naroda. Analitičar Centra za dvostranačku politiku, John Fortier govori:

Vjerujem da se radi o sjajnoj prilici za sve nas, da on poduzme prvi korak obraćajući se cijeloj zemlji, da kaže: Sada kada sam predsjednik, mnoge razlike koje su postojale tijekom kampanje, sada su iza nas.

Povijesno gledajući, inaugurcija novog predsjednika je obično trenutak kada se odbace razlike, a oživi duh jedinstva i demokracije, kaže politolog iz Instituta Brookings, John Hudak:

Predsjednik Obama će biti u istom automobilu sa gospodinom Trumpom, na putu od Bijeće kuće, do zgrade Kongresa gdje se polaže zakletva.. To je simbolično mirna predaja vlasti jednog predsjednika drugome, bez obzira na sve što se prethodno dogadjalo. Takva se ceremonija ne dogadja na mnogo mjesta u svijetu, i to je važan simbol naše zemlje.

Trump je poznat po svom impulsivnom govoru na raznim skupovima, medjutim, kakvo će biti njegovo inauguralno obraćanje? I to je donekle nepredvidivo, kaže stručnjak u Institutu American Enterprise, Norm Ornstein:

Inauguralni govor se uobičajeno prirpemi unaprijed, i predsjednici čitaju ono što je napisano. Hoće li gospodin Trump čitati pripremljeni govor, ili će govoriti napamet? Upuštamo se u vode kojima još nismo plovili!

Atmosfera i ton koji Donald Trump uspostavi kada postane 45. američki predsjednik, navjerovatnije će biti dobar pokazatelj onog kakav će lider biti u godinama koje dolaze.

XS
SM
MD
LG