Linkovi

Odlučnost u stavovima prema Rusiji


Umirovljeni general James Mattis, kandidat budućeg predsjednika Donalda Trumpa na mjesto Sekretara odbrane u četvrtak je svjedočio pred senatskim odborom za oružane snage, a je Mark Pompeo, kandidat za direktora CIA odgovarao na pitanja članova Odbora za praćenje rada obaveštajnih službi u Senatu.

Odlučnost u stavovima prema Rusiji
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Umirovljeni general James Mattis, kandidat novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa na mjesto Sekretara odbrane u četvrtak je svjedočio pred senatskim odborom za oružane snage, dok je Mark Pompeo, kandidat za direktora CIA odgovarao na pitanja članova Odbora za praćenje rada obaveštajnih službi u Senatu. Iz izvještaja koji je sastavila dopisnica Glasa Amerike iz Pentagona, Carla Babb, saznajemo da su oba kandidata iznosili stavove koji su u velikoj meri nezavisni od kampanjske retorike Donalda Trumpa.

Tijekom saslušanja, kandidat za sekretara odbrane, James Mattis je rekao senatorima da je svjetski poredak pod opsadom: "Mislim da je pod najvećim napadom od drugod svjetskog rata koji stiže iz Rusije, od terorističkih grupa, i od aktivnosti Kine u Južno-kineskom moru."

Po generalu Mattisu, glavna pretnja je Rusija, sa kojom su SAD imale malo uspjeha, iako su godinama pokušavali uspostaviti pozitivan pristup.

"Moramo prepoznati realnost i namjere Rusije. Sve je manji broj područja na kojima se možemo angažirati kooperativno, a raste broj onih pitanja po kojima ćemo morati da se suprostavimo Rusiji", upozorio je general Mattis.

Ruska je namjera, kaže Mattis, pokušaj razbijanja NATO-a, Sjevero-Atlantskog saveza za koji je novoizabrani predsjednik Trump rekaoo da je zastario i skup.

"Moje je mišljenje da zemlje sa saveznicima napreduju, dok one bez saveznika ne. I zato se zalažem za nastavak najjačeg mogućeg odnosa sa NATO-om", naglasio je kandidat za sekretara odbrane.

Istovremeno, kandidat Donalda Trumpa za direktora CIA je obećao da će i nadalje držati "pronicljivo oko" na Rusiji, bez obzira na oklijevanje novoizabranog predsjednika da osudi Moskvu zbog miješanja u predsjedničke izbore.

"Bila je to agresivna akcija koju je poduzelo više rukovodstvo u Rusiji, i Amerika ima obavezu, unutar nje i CIA ima dio te obaveze da štiti tu informaciju", rekao je Mike Pompei.

Novi sigurnosni tim dobija u nasljedstvo čak dva rata protiv ekstremista. U Afganistanu, kaže Mattis, Talibani su umanjili neke uspjehe koalicije.

A što se više od dvogodišnjeg rata protiv Islamske države tiče, Mattis je mišljenja da će se bitka za zauzimanje Raqqe, uporišta ISIL-a možda promijeniti.

"Mora da se uradi revizija te strategije, možda da se pojača u smislu agresivnijih rokova", rekao je general Mattis.

Demokrati misle da će Mattis biti jak balans Trumpovoj nepredvidljivoj naravi. Očekuje se da saglasnost Senata za njegov položaj biti izglasan već tijekom današnjeg dana.

XS
SM
MD
LG