Linkovi

Trump i borba protiv terorizma


Trump i borba protiv terorizma
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Još jedan teroristički napad... ovaj put u Berlinu... i oštri tvit novoizabranog predsjednika...

Trump nije uvijek bio takav "jastreb" oko borbe protiv te "vjerske prijetnje", ali je postajao sve ratoborniji tokom predizborne kampanje kako je niz terorističkih napada izazvao nervozu američkih birača.

U borbi protiv terora, Trump je predložio, između ostalog: privremenu zabranu na ulaz muslimana u Sjedinjene Države, pojačano bormbardiranje ISIL-a, suradnju sa srednjeistočnim saveznicima, te savezništvo s Rusijom i, moguće, i sirijskim režimom.

Svoju anti-terorističku strategiju Trump je iznio u govoru u augustu.

DONALD TRUMP: "Naš novi pristup, koji trebaju dijeliti obje stranke u Americi, naši saveznici, i naši prijatelji na Srednjem Istoku, mora biti zaustavljanje širenja radikalnog islama."

Taj naglasak na ideologiju čini Trumpov pristup drugačijim od onoga predsjednika Obame.

BLAISE MISZTAL, BIPARTISAN POLICY CENTER: "Mislim da, doživljavajući prijetnju kao ideološku, predsjednik Trump problem gleda ne samo kao zaustavljanje napada nego i zaustavljanje širenja ideologije i uklanjanje potencijala za daljnju radikalizaciju."

Kritičari Obaminog odbijanja da prizna vezu između terorizma i islama pozdravili su Trumpov pokušaj da osvijetli to pitanje, ali oni upozoravaju protiv generalizacije 1,7 milijardi muslimana u svijetu. Bivši direktor CIA-je Michael Hayden prošli mjesec je govorio u Fondaciji Jamestown.

MICHAEL HAYDEN, BIVŠI DIREKTOR CIA-JE: "Ustvari, to ima veze s islamom. Mnogo toga je vezano uz islam. Ali, dodajem odmah, nije sve o islamu, i, za ime boga, nije o svim muslimanima."

Trumpovi savjetnici su svjesni razlike između islama i islamskog terorizma, ali kažu da rastuća prijetnja terora zahtijeva mnogo snažniju strategiju. Jedan od savjetnika Trumpovog tranzicijskog tima je James Carafano, direktor za vanjsku politiku u konzervativnoj Fondaciji Heritage.

JAMES CARAFANO, HERITAGE FOUNDATION: "Prema bilo kojem objektivnom mjerilu, globalni terorizam je gori danas nego kad je predsjednik Obama započeo mandat. Zašto bi, stoga, bilo koja racionalna osoba smatrala da će naša protuteroristička strategija 20. januara biti jednaka onoj za koju sad znamo da nije radila."

Različita strategija možda da, ali, kako kaže bivši direktor CIA-je Michael Hayden, jedna stvar se neće promijeniti: SAD ne mogu silom dobiti rat protiv terora.

XS
SM
MD
LG