Linkovi

Na Stanfordu robot uči učtivost


U studentskom gradu univerziteta Stanford u Kaliforniji ovih dana se može vidjeti neobična figura kako se kreće među studentima. Radi se o jednom robotu koji "pohađa" kurs društvenog ponašanja na tom univerzitetu da bi mogao postati učtivo društvo ljudima.

Na Stanfordu robot uči učtivost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Robot se zove Jackrabbot - i jedan je od najpopularnijih "studenata" na Univerzitetu Stanford.

"Po meni je vrlo sladak. Najprije nisam znala o čemu se radi, ali nosi kravatu i šešir, i baš je sladak", kaže studentica Michelle Li.

Jedan od Jackrabbotovih nastavnika je naučnik Alexandre Alahi koji kaže: "Naš je cilj da usavršimo jedan takav učtivi robot koji će razumijeti ljudsko ponašanje."

Alahi kaže da robot sa društvenim sposobnostima može imati različite primjene: pomagati slijepim ili starijim ljudima, ponuditi piće na žurci - ali samo ako to bude radio korektno.

Sa ti se slaže i prolaznik Mark Trenchard koji kaže: "Ako radi korektno, onda postaje prosto nevidljiv, onda vrši uslugu za mene. No ako radi neobične stvari, stane mi na put kad krenem da uzmem sebi piće ili tako nešto, onda mislim da to mogu uraditi i sam. Šta će mi takav robot ako me samo usporava?"

Alahi kaže da Jackrabbot pokušava naučiti laganu i pristojnu interakciju sa ljudima metodom prikupljanja podataka.

Umjesto da slijedi preprogramirane upute, Jackrabbot uči putem prikupljanja podataka i iskustava i razumijevanjem ljudskog ponašanja, da bi mogao predvidjeti ljudsko ponašanje, čak i kulturne razlike.

"Naša interakcija u Americi je različita od one u Velikoj Britaniji, u Aziji ili Iranu - zbog toga je važno imati softver koji automatski uči iz raspoloživih podataka, bez ljudske intervencije. Na taj način ti strojevi-roboti postaju pametniji i brže se prilagođavaju novom okruženju", kaže naučnik Alexandre Alahi.

Jackrabbot uči pomoću prikačenih senzora.

"Mislim da je to vrlo interesantno. Činjenica je da robote viđamo odavno ali ti roboti nisu bili autonomni. Ideja da ih pokušavamo naučiti društvenom ponašanju, ljudskom kvalitetu, zaista je fantastična", zaključuje studentica Michelle Li.

Robotsko proučvanje ljudskog ponašanja da bi mogli postali više nalik na ljude pomoći će u tome da se roboti jednog dana lakše integrišu u svakodnevni život nas ljudi.

XS
SM
MD
LG