Linkovi

Američka proizvodnja i izvoz energije u porastu


Studije pokazuju da Amerika može postati izvoznik energije uslijed primjene novih tehnologija koje čine proizvodnju efikasnijom. Posljednjih nekoliko godina SAD su skoro udvostručile svoju proizvodnju nafte i time osujetila napore zemalja članica OPEC da preuzmu kontrolu nad tržištem energije.

Američka proizvodnja i izvoz energije u porastu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Jaka proizvodnja i relativno niska potražnja, ili stagnacija u potrošnji energije u Sjedinjenim državama znači da će najveća privreda u svijetu vjerovatno imati višak energije, kaže Adam Sieminski, administrator američke agencije za informacije u energetici, i dodaje: "SAD može postati neto izvoznik energije."

Prije nekoliko godina proizvodnja je bila visoka, potražnja stagnirala, i cijena nafte je opala.

U prošlosti bi Organizacija zemalja izvoznika nafte u takvoj situaciji smanjila proizvodnju što bi dovelo do porasta cijene. Ovom prilikom je međutim OPEC nastavio sa proizvodnjom i time dozvolio pad cijena.

OPEC se nadao da će niske cijene slomiti konkurenciju čija proizvodnja je skupa; među njima su i američke kompanije koje koriste novu tehnologiju za naftu iz škriljaca. Tako bi tradicionalni i jeftiniji proizvođači kao Saudijska Arabija, mogli podići cijenu i dobiti visoki profit.

Ali ta taktika pod novim okolnostima nije prošla. Amos Hochstein, stručnjak State Departmenta za energetiku kaže da su američki proizvođači drastično povećali efikasnost: "Ta elastičnost u prozvodnji je značila za OPEC da Amerikai njena nafta iz škriljca neće nestati sa scene, te držanje cijena na niskom nivou neće dovesti do željenih rezultata."

Nakon novembarskog sporazuma između OPECa i drugih proizvođaća o smanjivanju proizvodnje cijena sirove nafte je ipak porasla. Ali suradnik Instituta America Enterprise, Benjamin Zycher kaže da se mnogi proizvođači suočavaju sa ekonomskim teškoćama, i to dovodi u pitanje sporazum: "Po meni, sporazum se neće poštovati", kaže.

Stručnjaci su mišljenja da čak i ako se održi sporazum, visoke cijene će još više podstaknuti proizvodnju nafte iz škriljca, a to bi dovelo da prevelike ponude na tržištu uslijed čega bi cijene ponovno padale.

XS
SM
MD
LG