Linkovi

Po pitanju Rusije, raste raskorak između Trumpa i Kongresa


Po pitanju Rusije, raste raskorak između Trumpa i Kongresa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Washington je prošli tjedan uveo nove sankcije protiv Rusije nakon što je određeno da je Moskva stajala iza upada u kompjutere Demokratske stranke. No, neki istaknuti Republikanci kažu da žele još strože sankcije za - kako to nazivaju - "besramni napad na američku demokraciju". Prilog Zlatice Hoke.

Predsjedavajući Odbora za oružane snage je istaknuti republikanac, senator John McCain. On je jučer rekao da je jasno da je Rusija bila iza hekiranja i da mora snositi posljedice. On je to nazvao "činom rata" Rusije.

Sa svoje strane, Donald Trump stalno hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina, posljednji put bilo je to kad Putin nije uzvratio istom mjerom na protjerivanje ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država. U tvitu, jučer, Trump je ponovio da je bilo tko mogao hekirati kompjutere Demokratske stranke i da je osoblje njegove suparnice Hillary Clinton jednostavno trebalo biti mnogo pažljivije.

Trumpova uporna obrana Rusije i Putina u oštroj je suprotnosti sa stavom najvećeg dijela Amerike, kaže Brian Katulis, američki ekspert za nacionalnu sigurnost.

BRIAN KATULIS, CENTER FOR AMERICAN PROGRESS: "Republikanci u Kongresu pozivaju na specijalnu istragu djelovanja Rusije koja bi bila dublja i šira od one kakvu je predsjednik Obama tražio od obavještajnih službi. Uz to, ako pogledate ankete javnog mišljenja među Amerikancima, postoji duboka zabrinutost oko moguće uloge i angažmana Rusije na raznim segmentima našeg izbornog sistema. U osnovi, novoizabrani predsjednik Trump se odvojio od ostatka zemlje po pitanju oko koga će predvoditi zemlju, odvojio se od tradicije američke dvostranačke vanjske politike koja na Rusiju gleda s izvjesnom skepsom."

John McCain, koji se i sam neuspješno okušao u utrci za predsjednika, 2008, nije oklijevao u osudi Rusije.

SENATOR JOHN MCCAIN, REPUBLIKANAC IZ ARIZONE: "Radićemo u Kongresu na strožim sankcijama kako bi spriječili buduće napade na Sjedinjene Države. Radićemo na dvostranačkoj osnovi da bi to postigli."

On i njegov stranački kolega senator Lindsay Graham ponovili su svoju poruku tokom posjete u nekoliko bivših sovjetskih republika, prošli tjedan.

McCain je također naznačio da je Kongres spreman boriti se s Trumpom oko tog pitanja.

McCain: "Mi želimo surađivati s dolazećim predsjednikom, ali imamo i vlastitu odgovornost kao zakonodavci da odgovorimo na napad na Sjedinjene Države."

Trump je za svog državnog tajnika izabrao teksaškog biznismena s bliskim vezama s Putinom. Nije jasno hoće li senatori podržati taj izbor u svjetlu pogoršanja odnosa s Rusijom.

XS
SM
MD
LG