Linkovi

Zastupnica Ilhan Omar, Muslimanka somalijskog porijekla, položila zakletvu u Minnesoti


Neobično putovanje je jednu somalijsku izbjeglicu dovelo od izbjegličkog kampa u Keniji, do Zastupničkog doma Skupštine savezne države Minnesota.

Zastupnica Ilhan Omar, Muslimanka somalijskog porijekla, položila zakletvu u Minnesoti
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Neobično putovanje je jednu somalijsku izbjeglicu dovelo od izbjegličkog kampa u Keniji, do Zastupničkog doma Skupštine savezne države Minnesota. . 34-godišnja Ilhan Omar je postala prvi Amerikanka somalijskog porijekla koja je izabrana za u zakonodavno tijelo jedne savezne države, i tako postala simbol i nada za druge imigrante - Muslimane u Americi, ali i diljem svijeta - pogotovo za žene. Novinar Glasa Amerike, Kane Farabaugh je posjetio novu zastupnicu prvoga dana na novoj dužnosti, u Skupštini glavnog grada Minnesote, St. Paulu, i evo šta je zabilježio:

S dvije jednostave riječi: "I do", Ilhan Omar je zauzela svoje mjesto u Zastupničkom domu Skupštine Minnesote, ostvarivši tako nešto u što mnogi nisu vjerovali, s obzirom da je pitanje Muslimana u Americi postalo prilično kontraverzno tijekom prethodne predsjedničke kampanje - kako u sferi imigracije, tako i u vezi sa problemom terorizma.

Muslimanskoj zajednici je bila potrebna ova pobjeda!", kaže Asad Zaman, direktor Udruženja američkih Muslimana u Minnesoti. On je prisustvovao njenom polaganju zakletve , dok je ruku držala na Kuranu. Gospodin Zaman nije krio svoje oduševljenje: “Ovo je etos Amerike - prihvatiti ženu Muslimanku, u hijabu, da bude član državne skupštine....Mislim da ovo daje istinsku sliku one prave Amerike.”

Brojne negativnosti predsjedničke kampanje 2016. su za Ilhan Omar prošlost. Sada je fokusirana na svoj budući rad, jer želi da njena uloga bude naglašavanje pozitivne strane debate o Muslimanima u Americi: “Ovo je ravnoteža, ovo govori da nije sve onako kako izgleda...Govori da ima puno dobroga, ako neko kao Ilhan može ovakvu dužnost dobiti - onda smo u stanju vidjeti da ova zemlja ipak održava zdravu ravnotežu i dobrog i lošeg - što je prirodno. Potrebno se samo bolje udruživanje da bi dobro uvijek bilo jače od zla.

Omarova jest prva zastupnica u Minnesoti, ali ona nije pobijedila zahvaljujući samo glasovima dijaspore, već glasovima svih Amerikanaca kojima se dopala njena platforma.

Politika je vrsta umjetnosti uključivanja, posezanja ka drugima, i Ilhan je upravo tako vodila kampanju , obraćajući se svima koji dijele njene liberalne poglede. Tako ih je uvjerila da je najbolji kandidat ", kaže Asad Zaman iz Udruženja američkih Muslimana.

Ilhan Omar želi uvjeriti i druge Muslimane da je sve moguće - a to je naglasila i onima kojima se obratila na nedavnom putu u Afriku: “Shvatila sam da je moja pobjeda inspirirala mlade ljude u Keniji i Somaliji da se upuste u politiku, da se pokušaju kandidovati. Treba se fokusirati, treba ustostručiti ono što sam ja postigla ovdje, u Americi.”

Koliki će utjecaj Omarova imati u zakonodavstvu Minnesote, tek treba da se vidi, ali gospodin Zaman kaže da je ona pobjedom privukla pažnju mnogo šire, a ne samo među glasačima u Minnesoti: “Ovo je zaista fantastična stvar , što će cijeli svijet primijetiti kao nešto dobro!

Upravo zato Ilhan Omar kaže da joj je jedan od najvećih izazova trenutno ispuniti očekivanja i nade onih koji su glasali za nju, i tako joj otvorili put u sjajnu budućnost.XS
SM
MD
LG