Linkovi

U iščekivanju inauguracije Donalda Trumpa


Novoizabrani predsjednik Donald Trump će ući u vrlo značajan period prvih stotinu dana svog mandata pod najboljim mogućim uslovima, jer su u oba doma Kongresa Republikanci u većini.

U iščekivanju inauguracije Donalda Trumpa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Novoizabrani predsjednik Donald Trump će ući u vrlo značajan period prvih stotinu dana svog mandata pod najboljim mogućim uslovima, jer su u oba doma Kongresa Republikanci u većini. Ambiciozni republikanski politički planovi vezani za zdravstveno osiguranje, poreske reforme i kresanje budžeta ipak nisu zagarantirani - saznajemo iz izvještaja novinarke Glasa Amerike, Katherine Gypson.

Trenutak republikanskog jedinstva nakon što se u decembru Paul Ryan sastao sa novoizabranim predsjednikom Trumpom, kada je predsjedavajući Predstavničkog doma Kongresa SAD, Paul Ryan izjavio: "Sa uzbuđenjem očekujemo početak rada 2017. godine da vratimo ovu zemlju na pravi put."

Uspjeh za novog predsjednika će zavisiti od nekoliko ključnih poteza, koje opisuje Norm Ornstein iz Instituta American Enterprise: "Ono što Donald Trump želi postići je veliko smanjenje poreza, kombinirano sa obećanjem većeg budžeta za odbranu, i koracima poduzetim na planu poboljšanja infrastrukture - tek onda može proglasiti pobjedu u najvažnijim ciljevima na kraju prvih stotinu dana."

A za birače koji su izglasali tu jedinstvenu strukturu vlasti u Washingtonu, uspijeh će značiti kongresnu akciju u vezi sa imigracijom, privredom i kresanjem budžetske potrošnje.

A prvi potez Kongresa još prije Trumpove inauguracije? - Pokušaj ukidanje Obaminog zdravstvenog osiguranja...

Ali sa vrlo malom većinom u Senatu, Republikanci moraju biti obazrivi u razmontiranju popularnih dijelova Obaminog plana zdravstvenog osiguranja da ne bi prije vremena potrošili svoj politički kapital.

"Ima dovoljno Demokrata u Senatu koji bi mogli zakomplicirati proces - i šta bi se onda postiglo?", pita se Mitch McConnell, većinski lider u Senatu.

I kandidati za Trumpov kabinet će morati pridobiti blagoslov Senata, i očekuje se da će obje stranke postavljati teška pitanja tim kandidatima koji većinom i nemaju iskustva u državnoj službi.

U Predstavničkom domu pak Demokrati će se boriti da osujete Ryanov plan za kresanje socijalne i zdravstvene sigurnosti.

"Demokrati u Kongresu i milijuni Amerikanaca širom zemlje će jasno staviti do znanja Kongresu da ne diraju Medicare", izjavila je Nancy Pelosi, manjinski lider u Predstavničkom domu.

To kresanje bi se sukobio sa Trumpovim obećanjem da će sačuvati ove programe. Njegov stav o trgovinskoj razmjeni isto nailazi na opoziciju čak i u sopstvenoj stranci.

"Znamo da mnoga Trumpova kampanjska obećanja nisu popularna među kongresnim Republikancima. Postavlja se pitanje, koliko će predsjednik Trump koristiti instrument predsjedničke izvršne naredbe, ako bude frustriran zbog neslaganja Kongresa", kaže Norm Ornstein.

A odgovor na to pitanje može odrediti stupanj republikanskog jedinstva nakon isteka prvih stotinu dana u mandatu budućeg predsjednika Trumpa.

XS
SM
MD
LG