Linkovi

Tehnološki napredak u presađivanju srca


U posljednjih desetak godina procedura presadjivanja srca je usavršena , i sada se smatra gotovo rutinskom operacijom. Medjutim, rezultat toga je da je sada manje donatora srca u Sjedinjenim Državama, a mnogi pacijenti na žalost umru čekajući na novo srce.

Tehnološki napredak u presađivanju srca
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

U posljednjih desetak godina procedura presadjivanja srca je usavršena , i sada se smatra gotovo rutinskom operacijom. Medjutim, rezultat toga je da je sada manje donatora srca u Sjedinjenim Državama, a mnogi pacijenti na žalost umru čekajući na novo srce. Naučnici u Seattle-u, savezna država Washington, sada testiraju tehnologiju kojoj je cilj održati donirana srca u dobrom stanju tijekom transporta, kako bi ih što manje propalo. Izvještaj je pripremila novinarka Glasa Amerike Zlatice Hoke.

Oko 4 hiljade novih pacijenata godišnje u Sjedinjenim Državama se nadje na listi čekanja na zdravo srce, medjutim, njih samo oko 2 i pol hiljade bude povrgnuto operaciji presadjivanja.

Zbog tog dispariteta, još uvijek imamo oko 17 posto pacijenata na listi čekanja, koji umru tijekom čekanja ”, kaže Dr. Jason Smith, sa Univerziteta Washington.

Osim što nema dovoljno donatora, neki donirani organi na žalost ne dospiju do operacione sale u stanju koje je potrebno za presadjivanje. Tradicionalno, organi se transportiraju u posebnim frižiderima, ali put mora biti vrlo kratak kako bi ostali u savršenom stanju. Sada jedna nova vrsta frižidera održava kucanje srca tijekom transporta.

Jedino vrijeme kada srce prestane kucati jest samo na par minuta prije nego što se presadi u pacijenta.

Transport u kojem srce nastavlja pumpati , nam omogućava da bolje odaberemo organ za pojedinog pacijenta. Tako se iskoristi mnogo više doniranih organa, oni ne propadaju”, objašnjava Dr. Jason Smith.

Novi medicinski frižider je testiran na letovima dugim i do 11 sati. Tijekom ovog puta za Seattle, ljekari pomno prate uvjete kako se doniranom organu ne bi ništa dogodilo.

Sada se željno očekuje masovna proizvodnja frižidera za prijenos srca.

Apsolutno vjerujem da se radi o sjajnoj šansi da usvaršimo tehnologiju prezervacije srca i drugih organa. Ovo će biti ogromno poboljšanje za sve one pacijente koji željno očekuju transplantaciju”, kaže Kevin O'Connor, direktor kompanije Lifecenter NorthWest.

Ipak, doktori upozoravaju da nova tehnologija neće moći premostiti jaz izmedju potražnje i ponude doniranih organa, posebno srca. Oni stoga pozivaju ljude da u većem broju postanu potencijalni donatori organa.

XS
SM
MD
LG